כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

סכסוכי ירושה – גזילת רכוש בחיי המוריש


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני ירושה - דיני משפחה - מוריש - גזילת הירושה - גזילת רכוש - סכסוכי ירושה - עזבון - נאמנות משתמעת - זכויות שביושר - מצבים חריגים - פתרונות משפטיים


אחד "מהתרגילים" השכיחים ביותר וגם הבעייתיים ביותר לגזל הירושה (העיזבון) מתבצע כך...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
סכסוכי ירושהגזילת רכוש בחיי המוריש
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

אחד "מהתרגילים" השכיחים ביותר וגם הבעייתיים ביותר לגזל הירושה (העיזבון) מתבצע כך: הגזלן מביא לכך שרכושו של אדם יועבר על שמו או לרשותו או למשמרתו עוד בעודו בחיים, מבלי שזכות הבעלות של האדם מתועדת במסמך כלשהו.

לאחר פטירת המנוח, מיתמם הגזלן לטעון – הרי זה היה שלי מקדמת דנא. עובדה – זה אצלי וזה רשום על שמי.

היורשים עומדים חסרי אונים בפני סיטאוציה קשה. הם זכאים לרכושו של המנוח, אך מסתבר שהוא "רוקן" מרכושו עוד בחייו, ולפיכך אין מה לרשת.

דוגמא מהחיים
משה חייב סכומי עתק למס הכנסה וגם מצוי בסכסוך גירושין קשה עם אשתו. הוא חושש שדירת המגורים היקרה שלו תעוקל ואשתו תתבע את מחציתה. הוא פונה בחשאי לצבי, אחיו היקר והנאמן, ומבקש ממנו לרשום את זכויות הבעלות בדירה על שמו. צבי מסכים והזכויות נרשמות ברשם המקרקעין (טאבו) על שם צבי. מובן כי האחים אינם עורכים כל הסכם, שהרי הם דם אחד.

לאחר 10 שנים, נפתר הסכסוך עם מס הכנסה וגם הסכם פשרה נחתם עם אשתו לשעבר. משה מבקש מצבי להשיב לו את זכויות הבעלות בדירה, אלא שהלה אינו ממהר לעשות כן ודוחה את משה בלך ושוב. משה מספר על הסכסוך לילדיו, לחבריו, לשכנים ולכל מי שמוכן לשמוע. הזמן חולף ויום אחד משה נפטר במפתיע בשנתו.

מיד לאחר הפטירה, פותח צבי במסע שיפוצים נרחב בדירתו של משה, משכן בה את בן הזקונים, ונוסע לאיים הקנאריים לחופשה ארוכה.
יורשיו של משה יודעים כי הדירה שייכת לו, ולמעשה – שייכת להם, אך עומדים חסרי אונים בפני מהלך הגזל של צבי. ניסיונם לשכנע את צבי להשיב להם את הזכויות בדירה נתקל בגיחוך ובהצגת נסח "הטאבו" בו רשומה הדירה על שם צבי.

טענת נאמנות משתמעת
למזלם של יורשי משה, החוק הישראלי מאפשר להם להוכיח כי הדירה שייכת למשה למרות שנרשמה על שם משה, ולמרות שאין כל הסכם כתוב המלמד שהזכויות בדירה שייכות למשה. כיצד?

משפטנים יודעים, כי הסכם להעברת זכויות במקרקעין חייב להיות בכתב, ודרישת הכתב היא חובה על פי חוק. לכן, לכאורה, אם אין הסכם שבו משה מעביר את הזכויות לצבי, אין למשה זכויות בדירה.
אך עם זאת, אחד מיוצאי הדופן לדרישת הכתב מצוי בחוק הנאמנות, שם נקבע כי הסכם נאמנות יכול להערך בכל צורה, גם בעל פה וגם בהתנהגות.

נוצר מצב "מוזר", שבו דירה שייכת לאדם אחד, בלא שיהיה רישום כתוב כל כך, ובפועל תהיה רשומה על שם אדם אחר. אותו אדם (הנאמן) מחזיק את הדירה בנאמנות על שמו עבור הבעלים האמיתיים.
במקרה שבפנינו, היחסים בין משה לצבי הם יחסי נאמנות. במסגרת העיסקה המאופיינת בחוזה שבהתנהגות, קיבל על עצמו צבי להיות נאמן על רכושו של משה למשך תקופה מסויימת. הראיה לקיום הנאמנות עולה מהתנהגות הצדדים ופעולותיהם.

כך לדוגמא, משה חי בדירה במשך 15 שנים תמימות. היעלה על הדעת כי בעל הדירה הרשום – צבי, יוותר במשך 15 שנים על דמי שכירות ושימוש ראוי?

משה גם שילם את כל החשבונות, המיסים וההיטלים שחלו על הדירה במשך השנים וגם שיפץ אותה מכספו. היתכן שצבי, בעל הדירה הרשום, אינו דואג לתחזק אותה ולשלם את העלויות החלות עליה?
בהתאם, בדיקה של הנסיבות תעלה שהבעלות שביושר שייכת למשה, וצבי פשוט נהנה מן ההפקר בשל פטירתו של אחיו בטרם עת שכן הוא הפר את חובתו כנאמן וכשלוח של משה, התנהל בחוסר תום לב, ומעל באמונו של אחיו.

במקרה מסוג זה יורה בית המשפט על העברת הזכויות לאלתר על שם משה המנוח, והיורשים יוכלו לרשת את הדירה היקרה.


דוגמאות למצבי נאמנות משתמעת במקרקעין
כאשר למנוח יש אינטרס בכך שהדירה לא תירשם על שמו, מסיבות שונות, הוא ישאף לרשום את הדירה על שם מישהו אחר, שכביכול הינו איש אמונו.

  1. -כך לדוגמא, אם המנוח מבקש לקבל סיוע חודשי בשכר דירה מהרשויות, עליו להצהיר כי הוא אינו בעלים של דירת מגורים, וברור שבמקרה כזה אסור שדירתו תהא רשומה על שמו. במקרים אחרים, המנוח מבקש לקבל הטבות מס, ובעלותו על הדירה מונעת ממנו לקבלן.
  1. -אדם עשוי להיות חייב כספים רבים לנושים, ובכדי להגן על הדירה, הוא עשוי לרשום אותה על אחר, ובכך למנוע את עיקולה ומכירתה.
  1. -כאשר אדם מתגרש, עשויה בת זוגו לדרוש את חציה של הדירה, אך ברור שקשה לעשות זאת, אם הדירה אינה רשומה על שמו.
  1. -רישום דירה על שם אחר יכול להערך מתוך ניסיון להסתיר רווחי הון בלתי מדווחים, בכדי להימנע מסיבוכים בהצהרת הון למס הכנסה, שכן רשויות המס עלולות לתהות כיצד יש לאדם הון מספיק לרכישת דירה, אם הוא מצהיר על רווחים פעוטים מדי שנה.
ההליכים המשפטיים הנדרשים
במצבים מעין אלו, הסכסוך אינו על עצם הזכאות לרשת אלא על היקף העיזבון שנותר. אין מקום לנקוט בהליכים קלאסיים מתחום דיני הירושה, כגון התנגדות לקיום צוואה או תביעה לביטול צוואה.
התביעה שיגישו היורשים, מבוססת על דיני הנאמנות והשליחות, ומטרתה להוכיח את זכותו של המנוח על הרכוש שנגזל. אם תצליח התביעה – יוחזר הגזל כאמור לעיזבון ויחולק ליורשים.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף