כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

העברת זכויות בנחלה לאחר פטירת אחד מבני הזוג - מלכודת בהסכם הדו צדדי


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - מגזר חקלאי - דיני מושבים - אגודה שיתופית - זכויות בנחלה החקלאית - הסכם דו צדדי - ירושה - חברות באגודה - צוואה


בהסכם הדו צדדי, כאשר נפטר אחד מבני הזוג שהינו חבר אגודה, הזכויות בנחלה עוברות במלואן לבן הזוג שנותר בחיים, גם אם המנוח הותיר אחריו צוואה הקובעת כי הזכויות עוברות לילדיו.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
העברת זכויות בנחלה לאחר פטירת אחד מבני הזוג - מלכודת בהסכם הדו צדדי
מאת: עו"ד אביגדור ליבוביץ *

במושבים בהם קיים הסכם דו צדדי מתחדש בין המינהל לבין האגודה, נקבע בסעיף 19 ג', כי במקרה פטירה של אחד מיחיד בני הזוג שהינם חברי אגודה, המחזיקים במשק, והניח אחריו בן זוג, תעבורנה כל הזכויות בנחלה לבן הזוג שנותר בחיים, גם אם המנוח הותיר אחריו ילדים בנוסף לבן הזוג.

כמו כן , נקבע, כי כל אחד מבני הזוג שהינם חברי אגודה, יכול להורות בצוואה למי תימסרנה הזכויות במשק, אך לא יהיה בהוראות הצוואה כדי לפגוע בזכויות בן הזוג לקבל את הזכויות בנחלה.

אנו למדים מהסעיף האמור בהסכם הדו צדדי, כי כאשר נפטר אחד מבני הזוג שהינו חבר אגודה, הזכויות בנחלה עוברות במלואן לבן הזוג שנותר בחיים, גם אם המנוח הותיר אחריו צוואה הקובעת כי הזכויות עוברות לילדיו. כלומר, הוראות ההסכם הדו צדדי גוברות על כל צוואה במקרה זה.

באופן פרקטי, כאשר בן הזוג שנותר בחיים מבקש להעביר את הזכויות על שמו לאחר שבן זוגו נפטר, עליו להגיע למינהל עם תעודת פטירה ותעודת נישואין, וישנן מחוזות אשר מבקשים גם חתימה של האגודה על בקשה להעברת הזכויות במגזר החקלאי. מבדיקה שערכנו אין נוהל כתוב בעניין זה והדברים מבוצעים בהתאם לחזקת השנים, כלומר, הרגלי עבודה של הפקידים.
הנושא העיקרי אליו יש לשים לב במיוחד במקרה זה הוא, שהדרישה בהסכם הדו צדדי היא כי:
יחידי בני הזוג הינם חברי אגודה!!!

הסוגיה בה אני מבקש לדון היום היא, מה קורה במצב בו הנחלה היתה רשומה רק על אחד מבני הזוג ורק הוא היה חבר באגודה, כאשר לאחר שהוא הלך לעולמו, הותיר אחריו בעל הנחלה בת זוג שלא היתה רשומה כבעלת הזכויות ולא היתה חברה באגודה ובצוואתו נכתב, כי הזכויות בנחלה יועברו לילידיו ולא לבת הזוג – מה גובר - זכויות בת הזוג שאינה חברת אגודה או הוראות הצוואה?  

בטרם אענה על השאלה – אפרט בפניכם מקרה אשר הגיעו לשולחננו ואשר מטופל על ידנו בימים אלה:

אדם קיבל זכויות בנחלה לפני עשרות בשנים והיה חבר אגודה. אשתו ואם ילדיו הלכה לעולמה והוא נשא אישה שנייה אשר חיה עמו שנים רבות. אשתו השנייה לא היתה רשומה כבעלת זכויות בנחלה ולא היתה חברה באגודה. כאשר נפטר בעל הזכויות בנחלה, הוא הותיר אחריו צוואה בה נכתב, כי מלוא הזכויות בנחלה יועברו לילדיו. ידוע כי הזכויות יכולות להירשם רק על ילד אחד, ולכן יתר היורשים הסתלקו מהעיזבון וכיום מבקש היורש לרשום את הזכויות בנחלה על שמו. היורש מגיע למינהל ומגלה להפתעתו כי אשתו השנייה של אביו המנוח נרשמה כבעלת הזכויות.
מבדיקה שנערכה במינהל, לא היתה כל התייחסות לעובדה כי ההסכם הדו צדדי דורש תנאי יסודי ועיקרי כי בן הזוג שנותר בחיים הינו חבר אגודה, והזכויות הועברו חרף העובדה שבת הזוג לא היתה חברת אגודה ולמרות שקיימת צוואה המעבירה את הזכויות בנחלה ליורש.

בימים אלה אנו שוקדים להגשת תביעה אשר תכלול בתוכה מרכיבים רבים הקשורים לזכויות בר רשות בנחלה במסגרת ההסכם הדו צדדי ולמירוץ הזכויות בין בת הזוג שאינה חברת אגודה לבין היורשים בהתאם לצוואה שקיבלה תוקף בצו קיום צוואה כדין וכמובן שנעדכן ביחס לתוצאות.

בשלב זה, ראוי לשים לב, לכל העוסקים בתחום ולבעלי הנחלות, אשר מצויים במצב זה ו/או כאלו אשר נישאו בשנית ולא ערכו הסכם ממון ו/או כל הסדר אחר, כי בבוא היום עשויה להיווצר "תקלה" במסגרת מירוץ הזכויות בין בת הזוג שנותרה בחיים לבין היורשים. ועל כן מומלץ, לבחון היטב את הזכויות בטרם עריכת צוואה ו/או בטרם הסדרת יחסי הממון בין בני הזוג והבטחת זכויות היורשים.


הכותב מתמחה באגודות שיתופיות    www.lieblaw.co.il
*   15.5.12

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף