כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

הקפאת הליכים כאמצעי להבראת חברות


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות - דיני חברות - הקפאת הליכים - חדלות פרעון - עסקים בקשיים - כינוס נכסים - משפט מסחרי

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
הקפאת הליכים כאמצעי להבראת חברות
מאת : עו"ד גילעד כהן

ביום 11/2/2014 הוצא צו הקפאת הליכים לבית חולים הדסה למשך 90 יום, במהלכם תיושם תוכנית הבראה מטעם הנהלת בית החולים (בפיקוח הנאמנים שמונו על ידי  בית משפט המחוזי בירושלים).
מקרה הדסה מעלה שאלה מהותית שבבסיסה מהם הקריטריונים, ב
ראי סעיפים 350-351 לחוק החברות, לפיהם תיבחן זכאותה של חברה לצו הקפאת הליכים בטרם יוחל כנגד אותה חברה הליך כינוס או פירוק        ( להלן: "הצו").

מן הפרט אל הכלל
בהתאם לנורמות עסקיות – כלכליות ראויות, נראה כי התאגדות כגון חברה/ עמותה/ אגודה שיתופית ו/או כל צורת התארגנות אחרת, פרטית או ציבורית, צריכה להיבחן קודם כל בהתאם ליעילות עסקית - כלכלית במגזר העסקי בו היא פעילה ומידת השפעתה על המשק כולו ( להלן: "חברה").

על פניו נראה כי אין כל היגיון עסקי – כלכלי ליתן הזדמנות שנייה לחברה ללא בסיס כלכלי חזק דיו, שכן הסיכוי לחדלות פירעון במקרים אלו לרבות הגדלת מעגל הנושים –  גדל.
זאת ועוד, ככל שמדובר בחברה המייצרת מוצרים שאינם נדרשים עוד או שאותה חברה אינה יעילה דיה ביחס למתחרותיה, אין כל הגיון עסקי – כלכלי במתן הצו לצורך הבראתה של החברה.

יש לבחון כמובן כל מקרה לגופו בבחינת היתכנות מתן הצו:
ראשית , יש לבחון את מצבת חובותיה של החברה כלפי נושיה, ומידת ההשפעה על המגזר העסקי בו החברה מתקיימת. במקרים בהם מדובר על חברה בעלת השפעה כלכלית ברמה הכלל מדינית, הרי שיש לבחון השפעת מתן או אי מתן הצו על המשק כולו.

שנית, על בית המשפט לערוך איזון אינטרסים ראוי בין רצונם של מנהלי החברה ועובדיה להמשיך ולפעול על פי תנאי תוכנית הבראה, לבין רצונם של נושי החברה לפרוע חובות החברה כלפיהם.

שלישית, יש לבחון הנסיבות בהן הגיעה החברה לחדלות פירעון ו/או למצב בו אינה יכולה לפרוע חובותיה כך שבטרם הוגשה כנגדה בקשת כינוס הקדימה את העתיד לבוא והגישה בקשה למתן הצו.

כך למשל, התדרדרות במצבה של החברה יכול להיגרם כתוצאה ממאורע אחד או שרשרת מאורעות ברי תיקון כדוגמת עבירות פליליות של נושאי משרה לרבות מעילה בכספי החברה, או פטירתו/עזיבתו של דמות מרכזית בחברה, או כתוצאה מניהול לקוי ועוד.

במקרים מעין אלו בהם ניתן לתקן את הדרוש תיקון, יש הגיון עסקי כלכלי הולם במתן הצו בדרך להבראת החברה בהתבסס על תוכנית הבראה הולמת, ובכך לשקם עסקיה לרווחת עובדיה ונושיה כאחד!

חלופה נוספת לחברה בהינתן הצו הינה למכור ביתר קלות את פעילותה העסקית, זאת בכפוף להצגה מטעם החברה של תוכנית הבראה הולמת הכוללת ניתוח הסיבות בעטיין הגיעה החברה לעברי פי פחת והצגת מקורות מימון חדשים העומדים לרשות החברה לצורך פעילות עסקית תקינה ורווחית  והחזר חובותיה לנושים.

*אין לפרסם, להעתיק, לשדר, לשכפל, לצלם, או להפיץ את המידע הנ"ל או חלקו ללא הסכמתו המפורשת על עוה"ד גילעד כהן ו/או מי מטעמו.


הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף