כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מתי אני מפר זכויות יוצרים - סקירת חוק זכויות יוצרים לאחר התיקון בשנת 2007


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות, נזיקין , - חוק זכויות יוצרים - הפרת זכויות יוצרים - יצירה - תיקון לחוק - שימוש הוגן- פיצויים - נזק - נזיקין


חוק זכות יוצרים החדש לא יצר רפורמה מרחיקת לכת. למעשה הוא מציע מעט מאוד שיפורים ליוצרים ובעלי זכויות היוצרים...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
מתי אני מפר זכויות יוצריםסקירת חוק זכויות יוצרים לאחר התיקון בשנת 2007
מאת: עו"ד גבי מיכאלי ועו"ד עודד זאוברמן

  1. 1.הקדמה
  2. נושא זכויות היוצרים ובעיקר הפרתן הוא נושא מורכב ורגיש. פעמים רבות קשה לציבור להבין ולדעת מתי קיימת זכות יוצרים וכיצד ניתן וצריך להימנע מהפרתה. במאמר זה ננסה להבהיר את התמונה על מנת שהציבור יידע לנהוג בזהירות ולא להפר זכויות יוצרים. משרד עוה"ד גבי מיכאלי, נירה אשכנזי ושות' מתמחה בנושא זכויות יוצרים.הפרת זכויות יוצרים גוררת תשלום פיצוי קנס גבוה. החוק קובע כי כאשר מפרים זכויות יוצרים יש לשלם לבעל הזכויות פיצוי גם ללא קשר לנזק שנגרם לו לפעמים במאות אלפי ₪.חוק זכויות היוצרים לאחר תיקונו מסדיר נושאים שבעבר הוסדרו "בחקיקה שיפוטית", באמצעות פסקי דין של בתי המשפט השונים. מאמר זה,שהוכן ע"י עוה"ד גבי מיכאלי ועוה"ד עודד זאוברמן, ממשרד עוה"ד גבי מיכאלי, נירה אשכנזי ושות', יעניק סקירה חלקית לשינויים היותר רלוונטיים שנעשו בחוק האמור.
  1. 2.העמדה לרשות הציבור" מה זה אומר והאם זו הפרה של זכויות יוצרים?
  2. "העמדה לרשות הציבור" הינה פרסום יצירה (העלאת תוכן לאתר אינטרנט, פרסום עבודה של אחר וכיו"ב) כך שלאנשים תהיה גישה אליה באופן חופשי. פרסום יצירה באינטרנט, השייכת לאחר וזאת ללא הסכמת בעל הזכות וללא הרשאה או חריג לאיסור על פי דין והפסיקה, מהווה הפרת זכויות יוצרים. עכשיו אנחנו מבינים מדוע חברות הכבלים ואולפני הטלוויזיה והסרטים כל כך מתנגדים לאתרי הזרמת וידאו(סטרימינג) ולאתרי הורדת הקבצים (טורנטס.)
  1. 3.העתקה וגיבוי – האם זה אותו הדבר?
  2. לפי התיקון בחוק מי שרכש ומשתמש כדין בתוכנת מחשב רשאי ליצור ממנה העתק לצורך גיבוי (נראה שעניין זה מתייתר נוכח העובדה שכיום רוב התוכנות ניתנות להורדה ישירות מאתר היוצר אל מול קוד רכישה), לצורך תחזוקה ולצורך מתן שירות. כמובן שכל זאת בהנחה שהתוכנה נרכשה כדין. פתרון נוסף הינו לקושי שהתעורר בעת גלישה באינטרנט, בה לרוב נוצר עותק של האתר במחשב הגולש. לפי התיקון אין מדובר בהפרה של זכות יוצרים במקרה זה.
  1. 4.למי שייכת היצירה? לעובד? לנותן השירות?
  2. גם לאחר תיקון החוק, נשמר הכלל לפיו יוצרה המקורי של היצירה הוא בעליה. בהמשך מפורטים מספר חריגים לכלל זה. חריג ראשון הוא בנושא יצירותיו של עובד עבור מעבידו.עובד שיצר יצירה "לצורך עבודתו ובמהלכה", לא יהיה הבעלים של זכויות היוצר ביצירה, אלא מעסיקו. נושא משיק הינו מה דינה של יצירה שיצר קבלן אשר מעניק למזמין שירותים בלבד. כאמור, נקודת המוצא היא כי הזכות הבסיסית היא של היוצר, במקרה זה – הקבלן. אולם הצדדים רשאים להסכים אחרת. סוגיה זו חשובה ורלוונטית לתחומים שונים, לדוגמא: בניית אתרי אינטרנט, הכנת מצגות ועוד.
  1. 5.מהו שימוש הוגן ביצירה?
  2. סעיף 19 לחוק החדש פותח פתח רחב לשימושים שונים מותרים תחת הגנת השימוש ההוגן ביצירה, ולפיכך לא יהוו הפרה – זו הקלה והבהרה לעומת המצב הקודם. שימוש הוגן ביצירה מותר לשימושים כגון: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות (חידוש שגבולותיו עוד יצטרכו להתברר), וכן הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. חשוב לציין כי אין מדובר ברשימה סגורה, וכי סעיף זה הינו למעשה סעיף "סל" שעוד ניתן יהיה לצקת לתוכו תוכן יציר פסיקת בתי המשפט.
  1. 6.סיכום
  2. כפי שראינו חוק זכות יוצרים החדש לא יצר רפורמה מרחיקת לכת. למעשה הוא מציע מעט מאוד שיפורים ליוצרים ובעלי זכויות היוצרים, לצד פגיעה רחבה בהגנה הקיימת על זכויות היוצרים. זאת, בעקבות הרחבת השימושים המותרים ביצירות. הפגיעה העיקרית הינה בהרחבת ההגדרה של "שימוש הוגן". משרד עוה"ד גבי מיכאלי, נירה אשכנזי ושות' מתמחה בזכויות יוצרים בהקשרים שונים, החל מהמגזר החקלאי ועד ליוצר הפרטי.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף