כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

אגודה שיתופית – גבולות הנחלה


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - דיני מושבים - מגזר חקלאי - דיני מושבים -אגודה שיתופית - דיני אגודות שיתופיות - נחלות - גבולות נחלה - מושב - חוק המקרקעין - שכנים - תכנית מיתאר - זיקת הנאה


גבולות הנחלה הם מקור לסכסוכים רבים ובמיוחד כאשר ישנן נחלות אשר הגבול העובר ביניהן ארוך ולפעמים עד כמה מאות מטרים.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
אגודה שיתופית – גבולות הנחלה

מאת עו"ד רמי זיו

גבולות הנחלה הם מקור לסכסוכים רבים ובמיוחד כאשר ישנן נחלות אשר הגבול העובר ביניהן ארוך ולפעמים עד כמה מאות מטרים. פירושים רבים מקובלים אצל חברי האגודה השיתופית ביחס למהו גבול הנחלה:-

  • א.היו שפירשו את קו הגבול כקו המים.
  • ב.היו שפירשו את קו הגבול כקו שניתן על ידי הסוכנות.
  • ג.היו שטענו שקו הגבול ייקבע לפי המצב בשטח, כיון שדבקות במצב "החוקי" יגרור תגובת שרשרת לאורך כל המושב.
  • ד.אחרים יטענו שקו הגבול הוא השביל בין המשקים ואפילו הוא עובר בחלקו של השכן וזאת על  עיקרון זיקת הנאה והשימוש בשביל למעלה משלושים שנה.
  • ה.ועוד ועוד טענות בשינויים אלה ואחרים.
על מנת לדעת מהו הגבול הנכון יש לבדוק, האם הקרקע היא קרקע מוסדרת, הרשומה בלשכת רישום מקרקעין (כך הם 90% מאדמות המדינה).

כמו-כן, יש לבדוק את תוכן החוזה שבין המתיישב לבין המיישבת ומהם העקרונות עליו בנוי החוזה, הדבר צריך להיעשות על ידי אנשי מקצוע, כיון שיש חשיבות בין מי שנעשה החוזה, וכן באיזו תקופה נעשה החוזה. בגדול אפשר לומר שאם המקרקעין עבר תהליך רישום ע"י מרכז לרשות חלקות ופרצלציה של החלקות, רשומה, ההליכים הם סטטוטוריים ומחייבים , לגבי גבולות הנחלה במושב.

תכנית אחרת, תכנית של "הסוכנות" או כל תכנית אחרת , אינה תכנית סטטוטורית והענין מתבסס על החוק ועל הפסיקה ובהם נקבע כי חוק ותקנות התכנון והבניה, וכן תכנית המיתאר המוצאת מכח החוק , הן בגדר חיקוק. ובנוסף, נקבע כי רישום או תכנית בנין ככל תכנית שהתקיימו לגביה כל דרישות החוק הינה כחיקוק, וביטולה של תכנית ושינויים של גבולות, חייבת להיעשות אך ורק עפ"י הדרכים הקבועות בחוק, דהיינו, כפי שהחוק מורה.

לסיכום סוגיה זו, כל עוד הרישום הקובע והחוקי לא שונה הרישום האחרון הוא הקובע. הטוען לשינוי, עליו לדאוג לשינוי הרישום עפ"י החוק.

טענה אחרת, על קו הגבול הקיים בין הנחלות תהיה, כאשר השכנים משתמשים בשביל למעלה משלושים שנה ומכוח זיקת הנאה שהיא זכות מקרקעין – השביל הפך להיות הגבול ובוודאי שמי שמתלונן יהיה זה, שהשביל עובר בחלקתו או שחלקים מחלקתו "צורפו" לשכן המשתמש בשביל.

חוק המקרקעין יצר זיקת הנאה מחמת שימוש ושם נאמר "מי שמשתמש בזכות הראויה להיות זיקת הנאה במשך תקופה של 30 שנה רצופות, רכש את הזיקה והוא רשאי לדרוש את רישומה."

אולם גם כאן רצוי לבחון את המצב באמצעות אנשי מקצוע כי לעתים ימצא שבנסיבות מסויימות המחוקק בעצמו ביטל את היווצרות זיקת ההנאה למשתמש שאינו מחזיק במקרקעין.

גם בפסיקה מצאנו שבבתי המשפט אינם ממהרים לתת את זיקת ההנאה למשתמש ולפגוע בנכסי המחזיק/הבעלים, גם בעקבות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו שחיזק את מעמדה של זכות הקניין, והפך אותה לזכות חוקתית ולכן, יש לנקוט בזהירות לפני שיוצרים  זיקת הנאה למקרקעין בגין שימוש של שנים.

אין ספק, שאנשי מקצוע יכולים לבחון את המצב שבו החלקה הצטמצמה בעקבות שימוש רב שנים, ולגרום לכך שהשימוש יופסק והמחזיק/הבעלים יחזיר לעצמו את חלקתו כפי שצריך היה להיות.

בסיכומו של דבר, את נושא המקרקעין  יש לבחון באמצעות אנשי מקצוע המכירים את החוק ואת הפסיקה ע"מ לבחון כל מקרה ומקרה לנתחו ועל סמך הנתונים להגיע למטרה, במידת האפשר, שאליה שואף להגיע בעל הנכס.

                
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף