כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

חייבים ונושים מהן האפשרויות העומדות בפני הצדדים


עורכי דין - מידע משפטי: דיני בנקאות ו/או הוצאה לפועל - הוצאה לפועל - איחוד תיקים - חקירת יכולת - חובות - חייב -נושה - נושים - פשיטת רגל - פירוט הכנסות - הסדר חובות - הסדר נושים - פיזור תיק האיחוד

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
חייבים ונושים מהן האפשרויות העומדות בפני הצדדים
מאת: עו"ד דרור כהן

לאור המצב הכלכלי החמור במשק בשנים האחרונות אנו עדים להסתבכות בחובות של אנשים רבים.
אנשים רבים ירדו מנכסיהם וכיום מתנהלים כנגדם הליכי גביה שונים חלקם במסגרת ההוצאה לפועל וחלקם בדרכים אחרות כגון פשיטת רגל וכינוס נכסים.
במסגרת החוק במדינת ישראל עומדות לחייב מספר אופציות להתמודד עם נושיו, על מנת לשלם את חובותיו ו/או לקבל הפטר בגינם.
במסגרת המאמרים הבאים אסקור את האופציות העומדות בפני החייבים מול הנושים ולהיפך.

איחוד תיקים בהוצאה לפועל

איחוד תיקים הינה אופציה, אשר עומדת בפני חייב כאשר נגדו מתנהלים מספר תיקי הוצאה לפועל יחד.
מטרת איחוד התיקים היא לאפשר לחייב לרכז את כל נושיו יחד ולפעול להסדר חובותיו מול כל הנושים יחד ולא מול כל נושה בנפרד.

כאשר  החייב מתמודד מול כל נושה בנפרד עליו להתמודד עם כל בקשה ו/או עיקול ו/או הליך שמבצע הנושה כנגדו ולעמוד ב צווי התשלום  השונים במסגרת כל תיק ותיק וכן בהוצאות הליכים.

איחוד התיקים מאפשר לנושיו של החייב לבצע את ההליכים כנגד החייב אך ורק במסגרת תיק האיחוד.
קרי, החייב ישא אך ורק בתשלומים שהוטלו עליו במסגרת צו התשלומים בתיק האיחוד ולא בכל צו תשלום שהוטל בכל תיק בנפרד תוך התעלמות צווי התשלום בתיקיה הוצל"פ האחרים.

הגשת בקשה לאיחוד תיקים

על מנת שחייב יהיה זכאי לאיחוד תיקים בלשכת ההוצאה לפועל, עליו להגיש בקשה בלווי תצהיר מפורט אשר כולל את כל רכושו, קרי ,  נכסי ניידי ודלא ניידי, הכנסותיו (שכר, קצבאות וכו'), כספים אשר הוא מקבל מכל מקור אחר (תרומות, עזרה ממשפחה וחברים) וכן את כל הוצאותיו (מחייה, דיור וכו').
רצוי, כי טרם הגשת הבקשה להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני ההוצאה לפועל על מנת לערוך את הבקשה בצורה הטובה ביותר ועל מנת לא להשמיט פרטים מהותיים אשר אי ציונם יביא לדחיית הבקשה.
במקביל להגשת הבקשה על החייב לשלם סך של כ- 3% מסך החוב בכל התיקים יחד לקופת לשכת ההוצאה לפועל.
בבקשה יפרט החייב מהי יכולת התשלום שלו בהתאם להוצאות ולהכנסות ויבקש צו תשלומים בהתאם.
אציין, כי ככל שבקשת החייב תהיה מפורטת ומגובה במסמכים רלוונטיים, סיכויי הבקשה להתקבל הינו גדולים יותר.

חקירת יכולת של החייב

לאחר הגשת הבקשה לאיחור תיקים נקבע לחייב מועד לחקירת יכולת בפני ראש ההוצאה לפועל.
לחקירה מוזמנים כל נושיו של החייב ושם הם רשאים לחקור את החייב ביחס להצרותיו בבקשה.
במסגרת הבקשה רשאים הנושים להציג ראיות ביחס להכנסות נוספות של החייב וכן לרכוש אשר לא צוין בבקשה.

נושה המעוניין למנוע איחוד תיקים של חייב, עליו להגיש התנגדות מפורטת לבקשה ולחילופין להופיע לחקירת היכולת של החייב בצירוף הראיות המפריכות את בקשה החייב.
במידה ויוכח, כי החייב אכן לא פרט את כל הכנסותיו ו/או רכושו בבקשה ואינו דובר אמת סביר, כי הבקשה לאיחוד תיקים תדחה והחייב לא יזכה לאיחוד התיקים המבוקש.

במידה ובקשת החייב אכן תשקף את מצבו הכלכלי האמיתי של החייב ולא ימצא כל פגם בבקשה, יינתן צו לאיחוד תיקים של החייב ע"י ראש ההוצאה לפועל ויקבע צו תשלומים חדש לחייב אשר יבטל כל צו תשלומים אחר שניתן במסגרת התיקים אשר אוחדו.

איחוד התיקים

לאחר מתן צו האיחוד, כל מה שנותר לחייב הוא לשלם את צו התשלומים אשר ניתן כנגדו במועד ובכך מונע הוא מנושיו מלנקוט בהליכי עיקול במעמד צד אחד כנגדו. ראש ההוצל"פ יחלק את הכסף שיתקבל כל חודש בין נושיו של החייב לפי חלקים היחסי בחוב הכולל.
במידה ונושה יהיה מעוניין להגיש בקשה לעיקול כנגד החייב תועבר הבקשה לחייב והוא יהיה ראשי להגיב לה ובכך למנוע את ההליך.

פיזור תיק האיחוד

כאשר החייב אינו עומד בצו התשלומים שנקבע בתיק האיחוד ו/או מתגלות ראיות חדשות לעניין רכוש אשר לא דווח במסגרת חקירת היכולת רשאים הנושים להגיש בקשה לראש ההוצל"פ לפיזור תיק האיחוד ולקביעת צו תשלומים בנפרד בכל תיק.
ראש ההוצאה לפועל יעביר את הבקשה לתגובת החייב ובמידה וזה לא ישיב ו/או לא ינמק מדוע אין הוא עומד בצו התשלומים ו/או לא דיווח על הרכוש שבחזקתו יהיה רשאי ראש ההוצאה לפועל לפזר את תיק האיחוד.

לסיכום

הליך איחוד התיקים מעניק לחייב "שקט כלכלי" ומאפשר לו להתמודד עם כל נושיו יחד, לאחר שהחייב מאגד את נושיו עולים סיכוייו להגיע עמם להסדר נושים כללי לגבי החובות ובכך לסגור את תיקי ההוצל"פ.
מחד גיסא הליך זה הינו מומלץ כאשר סכום החובות הינו בר תשלום ויש נכונות מטעם הנושים להסדיר חובות אלו, מאידך הליך זה אינו סופי והחייב יאלץ לעמוד בצו התשלומים במשך כל חייו או עד לתשלום כל החוב.

אציין, כי יש להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום ההוצל"פ טרם הגשת הבקשה על מנת לשקול האם מדובר בהליך המתאים לחייב ואם לא באיזה הליך יש לפעול וכן על מנת לשקול את תוצאות קבלה או דחייה של  בקשה האיחוד.

במאמרי הבא התייחס להליך פשיטת הרגל ותוצאותיו.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף