כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

שיקולי ענישה בעבירות של אלימות במשפחה


עורכי דין - מידע משפטי: משפט פלילי, דיני משפחה - משפט פלילי - דיני משפחה - אלימות במשפחה - סדר דין פלילי - ענישה - שיקולי ענישה - עבירת אלימות - עונש - קרבן העבירה - הרתעה - תגמול - בית משפט


להלן יובאו מספר שיקולים אשר נבחנים על-ידי בתי המשפט בבואם לגזור את עונשו של נאשם שביצע עבירות של אלימות בתוך המשפחה.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
שיקולי ענישה בעבירות של אלימות במשפחה
מאת: עו"ד שולמית קהלת

בשל ריבוי עבירות של אלימות במשפחה החמיר המחוקק בעונשים המוטלים על נאשמים שביצעו עבירות של אלימות בתוך המשפחה. כך למשל, הוכפל עונשו של המבצע תקיפה בנסיבות מחמירות כנגד בן משפחתו. בהתאם לכך, בתי המשפט* הכירו בעבירות אלו כ"מכת מדינה" ובצורך למיגורן.

להלן יובאו מספר שיקולים אשר נבחנים על-ידי בתי המשפט בבואם לגזור את עונשו של נאשם שביצע עבירות של אלימות בתוך המשפחה.

בואו לבחון כל אחד מהשיקולים יפעיל בית המשפט את שיקול דעתו תוך התחשבות במכלול מטרות המשפט הפלילי (הרתעה כללית ואישית, מניעה, שיקום, חינוך וכיו"ב), ובכל מקרה יינתן המשקל הראוי שיש להעניק לכל אחד מהשיקולים, בין היתר, על הרקע הכללי והאינדיבידואלי.


  1. 1.אופיו של הנאשם: בית המשפט העליון* החמיר בעונשו של נאשם שלגביו נטען כי הנו אדם נורמטיבי וכי המדובר באירוע חד פעמי של אלימות וקבע כי "העובדה שמדובר באדם נורמטיבי, במובן מסוים, יש בה אף משום נקודת חומרה...מעשי אלימות במשפחה אינם רק נחלתם של עבריינים ובית המשפט מחויב להחמיר בענישה, גם כאשר מדובר באנשים נורמטיביים..."
  1. 2.תוצאות מעשי האלימות:  באופן כללי ניתן לומר כי לשיטת בית המשפט תוצאות קלות של אלימות אינן צריכות לעמוד לטובתו של הנאשם. מאידך, תוצאות חמורות של אירוע של אלימות במסגרת המשפחה יהוו שיקול מחמיר בשלב גזירת העונש.
  1. 3.גורם ההרתעה: בתי המשפט* נותנים משקל לשיקול ההרתעתי בגזירת עונשו של נאשם אשר ביצע אלימות בתוך המשפחה. כך למשל, החמיר בית המשפט העליון* את עונשו של נאשם שהשליט משטר של טרור כלפי מי שהיתה אשתו, והטיל עליו 7 שנות מאסר בפועל במקום 5 שנים שהטיל עליו בית המשפט המחוזי.
מאידך, כאשר מדובר על אלימות חוזרת מצד הנאשם יפחת משקל ההרתעה לטובת משקלהתגמול.
  1. 4.השיקול התגמולי: על אף שתגמול כנקמה אינו מידה עונשית, נקבע כי במקרים חמורים אל לו לבית המשפט להתעלם משיקול התגמול שמטרתו לבטא יחס הולם בין חומרת העבירה לחומרת העונש*.
  1. 5.הגנה על הקורבן: שמירת כבוד הקורבן, השמירה על הליך הוגן כלפיה והחובה המוסרית-חברתית להקל על סבלה ולסייע לשיקומה – כל אלה מהווים שיקול לו ייתן בית המשפט ביטוי בגזירת עונשו של נאשם באלימות בתוך המשפחה.
  1. 6.שיקום הנאשם: בית המשפט המתבקש לגזור את עונשו של נאשם יתייחס לכל הנסיבות האישיות של האדם העומד מולו, ובכלל זה אפשרות טיפול ושיקום. כך למשל, הפחית בית המשפט* מעונשו של נאשם אשר הביע נכונות להשתתף בטיפול שיקומי נגד אלימות. בכך למעשה, העדיף בית המשפט את הפן השיקומי על הפן ההרתעתי.

מראי מקום  עפ"י סדר הופעתם

* ע"פ 2037/92 בן דוד נ' מדינת ישראל
* ע"פ 11917/04 נורדיצקי נ' מדינת ישראל
*ע"פ (באר שבע) 14/96 מדינת ישראל נ' פלוני
* ע"פ 9621/02 מדינת ישראל נ' פלוני
* ע"פ 156/80 בנימין נ' מדינת ישראל
* ע"פ 437/01 פלוני נ' מדינת ישראל
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף