כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מושבים – מקבץ שאלות ותשובות בנושא משקים חקלאיים


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - דיני מקרקעין - מגזר חקלאי - דיני מושבים - משק חקלאי - נחלה חקלאית - בן ממשיך - מגורים במחסן - מכירת תנובה - ירושת המשק - מינהל מקרקעי ישראל


מקבץ שאלות ותשובות בנושא משקים חקלאים , ירושת המשק החקלאי, מגורים במחסם , מכירת תנובה ועוד...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
מושבים מקבץ שאלות ותשובות בנושא משקים חקלאיים
מאת: עו"ד גבי מיכאלי


שאלה בנושא ירושת בית המגורים והמשק החקלאי:

במידה ויש צוואה שבה יורשים את המשק החקלאי (הכולל בית מגורי המורישים ועוד 2 בתים מושכרים + האדמה החקלאית), שלושת ילדי המורישים-50% ו-50% הנותרים הנכדים, מה זה אומר לגביהם לאחר מות המורישים מאחר ואין שם בן ממשיך ולא היה מעולם.

עו"ד גבי מיכאלי:  

ההנחה בשאלתך כי ניתן לרשת משק חקלאי היא מוטעית מהיסוד. משק חקלאי בדרך כלל לא עובר בירושה ויש כללים אחרים לקבלת הזכויות בו. במקרים יוצאי  דופן ונדירים, כאשר המשק או חלקו רשומים בלשכת רישום המקרקעין, אכן יקבל היורש זכויות מסויימות במשק. בכל מקרה, רק "יורש" או קרוב משפחה אחד יכול לקבל את הזכויות במשק.

שאלה בנוגע למכירת תנובה:

בעקבות מכירת תנובה לגוף פרטי, האם כל המושבים מפוצים בצורה שווה, או יש כאלה שהיו חקלאים כל חייהם ומפוצים בצורה שונה מאלו שמעולם לא היו חקלאים. כמו כן, מה הם הקריטריונים לפיצוי החקלאים.

עו"ד גבי מיכאלי:  

באופן עקרוני, הפיצוי הוא עבור מושבים מסויימים בלבד אשר היו חברי אגודת תנובה. הקריטריון באופן כללי הוא לפי תנובת החלב והפיצוי יועבר לידי האגודה וועד האגודה. ההחלטה על חלוקת הכסף תהיה על ידי האגודה, ככל הנראה באסיפה הכללית.

שאלה בנוגע למגורים במחסן:

אם היחידה בה אני גר מוגדרת אצל מינהל מקרקעי ישראל כמחסן, והמקום לא שימש כמחסן אלא כמקום מגורים, האם ניתן לעשות עם זה משהו, כי מינהל מקרקעי ישראל פנו שנפנה את המקום ונשלם קנס.

עו"ד גבי מיכאלי:

כעקרון בכל קרקע ומבנה ניתן להשתמש רק לפי ייעודו על פי תכנית בנין ערים הרלוונטית. על מנת שתוכל לגור במחסן יש לשנות את הייעוד התכנוני של המחסן למגורים. לצורך שינוי ייעוד ממחסן למגורים יש לקבל את אישורי האגודה, מינהל מקרקעי ישראל וכן להגיש בקשה מתאימה+תוכניות לועדת בנין עיר.

שאלה בנושא בן ממשיך:

אני מתגורר במושב של הסוכנות בצפון הארץ. בימי חייו של אבי נרשם המשק על שמי ואבי מינה אותי כבן ממשיך. עוד בימי חייו של אבי בניתי בית בחלקה של בן ממשיך באישורו של אבי , ואחי בנה את ביתו מעל לביתי. לאחר מות אבי, המשק הועבר ע"י אמי לאחי, והיא מינתה אותו לבן ממשיך ללא ידיעתי. האם הדבר חוקי? כמו כן, לאחר שמונה אחי כבן ממשיך המשק והחלקה עליה נבנה ביתי הועברו על שמו. הדבר יצר מצב מסובך בו ביתי, שבניתי במיטב כספי ובאישורו של אבי המנוח רשום כרגע על שם אחי מתוקף מינוי כבן ממשיך. מה ניתן לעשות על מנת שביתי ירשם על שמי ועל מנת שאוכל לממש את זכותי.

עו"ד גבי מיכאלי:

משאלתך עולה בלבול רב. אתה מציין כי מצד אחד, אביך רשם את המשק על שמך, ואף מינה אותך כבן ממשיך. אולם לאחר מכן אתה מציין כי המשק רשום על שם אחיך. מינוי של בן ממשיך, כמו גם העברת זכויות במשק הם לא ענין של מה בכך. ועל כן יש לבדוק באופן מעמיק את רישום הזכויות במינהל ובסוכנות.
לפני מתן תשובה, יש להבין את המצב לאשורו – דהיינו מי כיום בעל הזכויות במשק, באיזה אופן נעשתה העברת הזכויות במידה ונעשתה.

שאלה בנושא הגבלת רכישת זכויות חכירה מינהל מקרקעי ישראל:

אני ובן זוגי רשומים כבני רשות בנחלה במושב בצפון. האם אנו יכולים לרכוש בנוסף, בית וקרקע על שמנו ברמת הגולן? (חצי דונם).

עו"ד גבי מיכאלי:

על פי כללי ונהלי מינהל מקרקעי ישראל בעל נחלה אינו רשאי לרכוש זכויות חכירה במגרש (חצי דונם), של מינהל מקרקעי ישראל.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף