כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

נישואין שניים וחלוקת רכוש – סוף מעשה במחשבה תחילה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - פרק ב - נישואין - גירושין - ידועים בציבור - חלוקת רכוש - נישואים שניים - בגידות - ילדים מנישואין ראשונים - הורים וילדים - צוואה - דיני משפחה - פרק ב - נישואין - גירושין - חלוקת רכוש - עסקת קומבינציה - הורים - ילדים - גט - גירושים שניים - ידועה בציבור


כשתמו הכספים ונגמרה החגיגה, השתבשו יחסי הצדדים...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
נישואין שניים וחלוקת רכושסוף מעשה במחשבה תחילה
    
מאת: עו"ד רחל פולק

    
איש ואשה היו נשואים, כל אחד לבן זוגו, שנים ארוכות, ונולדו להם ילדים. שתי המשפחות היו מיודדות. במהלך השנים התהדק הקשר ביניהם עד שהפך לקשר של אהבה. הצדדים נפגשו למפגשי אהבה סודיים וחזרו בלילה לביתם. לאחר כעשר שנות אהבה, בשנות החמישים לחייהם, התגרשו מבני זוגם ונישאו זה לזה. לא נולדו להם ילדים.

    
לנישואין הביאו הצדדים רכוש שקבלו/ ירשו מהוריהם. הרכוש שנצבר במהלך הנישואין הראשונים הושאר בידי בני הזוג הנבגדים. האשה הביאה עימה מחצית הזכויות בדירת הוריה. הבעל מחצית הזכויות במגרש גדול בלב עיר שקבל מהוריו, תיק ביטוח ובו חסכון של 600,000 ₪ וכרם. הצדדים החליטו לחיות את החיים "בגדול", כפיצוי על שנות הריחוק הארוכות, בלי להתחשב בהכנסותיהם. לצורך מימון הוצאותיהם לווה הבעל כספים מתיק הביטוח (עד שהחיסכון התאדה) ומכר את הכרם. הכספים זרמו לחשבון המשותף ו"נאכלו".

    
במהלך הנישואין הגיש הבעל תביעה לפירוק שיתוף במגרש נגד אחותו, שבסיומו רכש את חלקה במגרש בסך של 280,000$. הבעל נטל הלוואה לצורך מימון הרכש, שתשלומי פרעונה השוטפים נידחו. בהמשך חתם הבעל על הסכם קומבינציה, במסגרתו רכשה חברה קבלנית את זכויות הבנייה במגרש, בתמורה ל- 3 דירות בבניין שייבנה. 2 מתוך 3 הדירות הועברו לילדי הבעל. כיוון שהמו"מ לגיבוש ההסכם וחתימתו חייבו שירותי עו"ד, וכיוון שבהסכם התחייב הבעל להמציא אישורים רבים לחברה הקבלנית ונזקק לליווי משפטי, נטלו ילדי הנתבע וחתנו 3 הלוואות, שכיסו את ההלוואה הראשונה שנלקחה לצורך רכישת המגרש, והותירו בידי הנתבע כספים לקיום התחייבויותיו. במקביל נתגלה סכסוך בין האשה לאחותה והן מכרו את הדירה. חלק מן הכסף הוכנס לחשבון המשותף. יתרתו נצרכה ע"י הצדדים ברכישת מותגים ובילויים.

    
כשתמו הכספים ונגמרה החגיגה, השתבשו יחסי הצדדים. האשה גילתה, לתדהמתה (לטענתה), כי הבעל העביר לילדיו 2 מתוך 3 הדירות ועתרה  לפס"ד הצהרתי כי היא בעלים במשותף של כל הזכויות במגרש או בדירות שהועברו לילדים, הן מכח היותה "ידועה בציבור" שנים ארוכות, והן מכח תרומתה לעסקת הקומבינציה.

    במקביל עתר הבעל לביטול הנישואין מעיקרם ולחילופין לגירושין. ביהד"ר
חייב את האשה בגירושין, לאור עתירתה לביהמ"ש, בה עתרה לזכויות מכח היותה "ידועה בציבור", שנים רבות לפני שהצדדים נישאו. בעתירה ובפני ביה"ד הודתה האשה כי הצדדים קיימו יחסי אישות בהיותם נשואים לאחרים. ביה"ד קבע כי האשה, בעת נישואיה השניים היתה "אסורה לבעלה ולבועלה", וחייב אותה להתגרש.

    בפסה"ד בעתירה לפס"ד הצהרתי נתקבלה עמדת הבעל כי הצדדים לא היו "ידועים בציבור" טרם נישואיהם
. לאחר כל מפגש אוהבים שב כל אחד לביתו. לא היה ח-ן משותף ולא הוכח מאמץ משותף. נדחתה עתירת האשה לזכויות במגרש מכח יחסיהם כ"ידועים בציבור". כנשואים היו הצדדים כפופים ל"חוק יחסי ממון", שכן לא חתמו על הסכם ממון. עפ"י החוק נכסים שהיו לבן זוג ערב הנישואין, כגון המגרש, לא יחולקו בעת הפרידה, אלא אם כן הוכח שהצדדים גילו כוונת שיתוף ספציפית בנכס, אם ע"י השקעת כספים בנכס, תשלום משכנתא מהכנסות משותפות וכו'.

    ביהמ"ש קבע כי מחצית המגרש שקבל הבעל מהוריו, איננה בר איזון. באשר למחצית השנייה של המגרש שנרכש במהלך הנישואין, קי
בל ביהמ"ש את טענת הבעל כי לא נוצרה כל זיקה כלכלית בין האשה למחצית המגרש. טענות האשה כי מימנה את ההליכים המשפטיים לרכישת מחצית המגרש ממשכנתא שנטלה על דירתה, וכי הצדדים שילמו ריבית על המשכנתאות מחשבונם המשותף, נתגלו בחקירתה כחסרי שחר ונידחו. עוד הוסיף ביהמ"ש כי כל אחד מהצדדים ראה עצמו מחויב בראש ובראשונה לילדיו. התובעת העידה כי הוסכם שהדירה שקבלה תינתן לילדיה וכי ילדי הבעל יקבלו סכום דומה מעיסקת הקומבינציה.

    יחד עם זאת,
חיפש ביהמ"ש דרך לא להוציא את האשה, בשנות ה-60 לחייה, בחוסר כל. זיקה כלכלית בין האשה למגרש לא היתה. בכל זאת הפעיל ביהמ"ש את סעיף 8 לחוק, הקובע כי יש לביהמ"ש אפשרות להורות על איזון בחלקים לא שווים וקבע כי לאשה רבע הזכויות במגרש, אך היא חבה במחצית המשכנתא (280,000$). נימוקיו מעניינים ויובאו בקצרה.  האשה היתה שותפה למאבק המשפטי שניהל הבעל כנגד אחותו, בתמיכה מוסרית ובעידוד. הכספים שקבלה האשה ממכירת דירתה לא מימנו אמנם את העיסקה, אך נצרכו ע"י הצדדים. יש לפצות את האשה על השקעה זו שתמכה בחיים המשותפים, בעוד הבעל בכספיו משפר את רכושו שלו.

    
אין ספק כי מומלץ לחתום על הסכם ממון לפני נישואין, וודאי נישואין שניים, ובו לעגן את המחויבות של הצדדים לילדיהם מנישואין קודמים (ולא לשכוח לצרף להסכם גם צוואה מתאימה).

    
* הח"מ יצגה את הבעל בהליכים המשפטיים שתוארו לעיל.

האמור לעיל איננו יעוץ משפטי ואיננו תחליף לייעוץ משפטי פרטני ואיננו מהווה המלצה לפעולה או הימנעות מפעולה.




הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף