כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

המהפכה והמהפכה שכנגד בפרשנות דיני המס


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות, פלילי - דיני מיסים - משפט מסחרי - דיני חברות - פרשנות - עבירות מס - מסים - פרשנות חוזה - חוק - חקיקה - בית משפט

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים


המהפכה והמהפכה שכנגד בפרשנות דיני המס
מאת:  עו"ד ורו"ח יואב ציוני *

עד פסק הדין בעניין קיבוץ חצור ,  הייתה נהוגה בדיני המס בישראל גישה פורמליסטית לפרשנות דיני המס, הנצמדת באופן דווקני ללשון החוק.

פסק הדין בעניין חצור מהווה אבן דרך בדרכו הפרשנית של כב' הש' ברק בדיני המס (ובכלל). דרכו הפרשנית של ברק, היא זו המחפשת את תכלית החקיקה ומעדיפה אותה על לשון החוק. מנקודת ראותו של ברק לשון החוק היא נקודת פתיחה בלבד שממנה ניתן להוביל את החוק לפרשנויות שונות ומובנים שונים היכולים להשתנות מתקופה לתקופה ובהקשרים שונים.

עמדתו זו של כב' הש' ברק באה לידי ביטוי הן בפרשנות חוקים והן בפרשנות חוזים. הביטוי המובהק לעמדתו ביחס לפרשנות חוזים באה לידי ביטוי בפסק דין אפרופים ובפסק דין מגדלי הירקות.

על עמדתו הפרשנית של כב' הש' ברק נמתחה ביקורת מחוגים שונים. במסגרת ביקורת זו נטען כי גישתו של ברק ערערה את היציבות בחיי המסחר כיוון שלא משנה איך היה מנוסח ההסכם הרי שתמיד היה ספק בדבר הפרשנות "הנכונה" שיש ליתן לו.

כיום כשנתיים לאחר פרישתו של כב' הש' ברק, מסתמנת, בכל הנוגע לפרשנות חוזים, אסכולה חדשה. על פי אסכולה זו, אותה מוביל כב' הש' דנצינגר שזה לא מכבר הצטרף לבית המשפט העליון, הרי שכאשר לשון החוזה ברורה ומובנת לכל הרי שאין מקום לחפש תכליות נוספות ויש לתת תוקף ללשון החוזה. בכך מעדיף כב' הש' דנצינגר את היציבות העסקית על פני חיפוש צדק בכל מקרה ומקרה.

השאלה הנשאלת מבחינת העוסקים בדיני המס, האם מהפכת הנגד של כב' הש' דנצינגר תתפשט, באופן טבעי, גם לפרשנות חוקים ולענייננו לפרשנות חוקי המס?

האם לאחר שהורגלנו מאז פסק דין חצור לחפש את תכלית החקיקה בחוקי המס ותקנותיו, ולאחר שהצטברו שורה ארוכה של פסיקות תכליתיות, צפויים אנו להידרש לחזור ולהיצמד למילה הכתובה ולפרש את החוק קודם כל וראשית כל על פי לשונו ולהעדיפה על פי תכלית כלשהי שאנו סבורים שיש לתת לה?

סביר להניח שככל שאסכולת דנצינגר תתקבל ותצבור והפרשנות התכליתית תתרסן, הרי שגם בפרשנות חוקים ולרבות דיני המס, נצטרך יותר ויותר לחפש את העיגון הלשוני והביסוס הלשוני בלשון החוק לפני הפלגה למחוזות התכלית.

בכל מקרה כדאי לכל מי שעוסק בדיני המס ובפרט מי שמופיע בבתי המשפט (ובמיוחד בית המשפט העליון) להתחיל להתכונן לשאלה: "כן אדוני עורך הדין, אבל איפה מה שאתה טוען כתוב בחוק?".


* המאמר נכתב במאי 2008


הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף