כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

צוואה מתי ואיך ?


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - ירושה - צוואה - חתימת צוואה - מדריך משפטי


החלטתו של אדם האם לכתוב צוואה נעוצה במצבו האישי על פי מצבו הכלכלי, רכוש (כספים ונכסים), וכן מערכת היחסים בינו לבין בן/בת זוגו וצאצאיו וכן רצונו להוריש רכושו גם לצדדים שלישיים.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
צוואה מתי ואיך ?
מאת: עו"ד דניאל סלע



רבים מתחבטים בשאלה האם ראוי כי יערכו ויחתמו על צוואה בכל שקשור לעתיד נכסיהם לאחר שיגיעו לגיל 120 .

התשובה לכך איננה מוחלטת לכאן או לכאן. החלטתו של אדם האם לכתוב צוואה נעוצה במצבו האישי על פי מצבו הכלכלי, רכוש (כספים ונכסים), וכן מערכת היחסים בינו לבין בן/בת זוגו וצאצאיו וכן רצונו להוריש רכושו גם לצדדים שלישיים.
בכל מקרה ובו אדם נפטר ללא שהותיר אחריו צוואה תקפה יתחלק רכושו לבני משפחתו הקרובים הנותרים וזאת על פי הוראות חוק הירושה תשכ"ה -1965.

מתי אם כן ראוי כי אדם יכתוב צוואה ובה יצווה את שיעשה ברכושו לאחר מותו?

חלק נכבד מאוכלוסיית משקי הבית בישראל מחזיקים בבעלותם דירה, מכונית, וכספי חסכונות או זכויות כספיות בקרנות ופוליסות ביטוח שונות.

רבים בוחרים לערוך "צוואות הדדיות" בה שני בני הזוג מתחייבים הדדית להוריש את כל חלקם ברכוש המשותף האחד לרעהו ולאחר מות היורש לילדיהם וכו'. צוואות מסוג זה מבטיחות את עתידו של בן הזוג הנותר בחיים מבחינת זכותו להנות מהרכוש המשותף בשלמות ומבטיח את זכותם של צאצאי הצדדים לאחר מכן. בכל מקרה למרות שיש בידי בן הזוג הנותר זכות לשנות תמיד את צוואתו לאחר מות בן זוגו הרי שיש במקרה זה בידי הצאצאים לתבוע את זכויותיהם עפ"י "הצוואה ההדדית" ממי שנקבע כנהנה מהרכוש של בן הזוג אשר החליט ובניגוד להתחייבותו "בצוואה ההדדית" לשנות דעתו ולקבוע בצוואה חדשה כי הנהנה יהיה מישהו אחר ולא צאצאי הצדדים.

"צוואה הדדית" מקנה בנוסף לצד השני, במקרים בהם אחד הצדדים נפטר חו"ח בעת שלצדדים עדיין ילדים קטינים, הגנה וחופש פעולה ללא התערבותו של האפוטרופוס הכללי המופקד על זכויותיהם של קטינים במקרים וקיבלו נכסים או כספים שהועברו אליהם כתוצאה מהעובדה כי אביהם/אמם שנפטרו לא הותירו אחריהם צוואה והקטינים זכאים עפ"י חוק הירושה לחלק מחלקו של הנפטר ברכוש הצדדים .

במקרים בהם קיימים חילוקי דעות בין בני זוג ו/או אין אמון בין אחד הצדדים לצאצאיו באשר למסוגלותם לנהוג כיאות ברכוש שיקבלו בירושה ו/או במקרים בהם רצונם להוריש את רכושם לצדדים שלישיים שאינם נחשבים כבני משפחתם עפ"י חוק ו/או במידה וברצונם להגביל או להתנות תנאי כלשהו באשר לרכושם לאחר מותם, בכל המקרים הנ"ל ראוי כי תיכתב צוואה ותיחתם על ידי מי שערכה כיאות ותוך הקפדה על הוראות החוק כדי שתהווה בבוא היום צוואה חוקית המצביעה על רצונו האמיתי של המצווה .

רבים נוטים לחשוב בטעות כי הוראות צוואה של אדם מחייבות אותו גם בתקופה בה הנו בין החיים. חוק הירושה מצביע במפורש על זכותו של המוריש לשנות צוואתו בכל עת שיחפוץ ובכל מצב בו הנו כשיר וצלול נפשית לשנות את הוראות צוואתו האחרונה ולפיכך צוואה בת תוקף היא זאת שאושרה על ידי בית המשפט לאחר מותו של אדם.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף