כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

עקרון השוויון במכרז הפרטי


עורכי דין - מידע משפטי: , משפט מנהלי, משפט מסחרי ו/או דיני חברות - מכרז פרטי - עורך המכרז - ככלי המשחק - דיני מכרזים - עקרון השוויון - חובת תום לב - דיני חוזים - דיני חברות - גופים פרטיים - מכרזים פרטיים - גוף פרטי


מכרז פרטי אינו כפוף לכללי הדין המנהלי ועקרונות המשפט הציבורי, אלא מתנהל לפי התנאים שנקבעו על ידי עורך המכרז, ונבחן לפי מידת עמידתו בהם...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
עקרון השוויון במכרז הפרטי
מאת עו"ד אהוד גרא

גופים רבים בסקטור הפרטי עושים שימוש בשיטת המכרז, על אף שאין מוטלת עליהם חובה חוקית לעשות כן. זאת, כדי לשפר את תהליך המשא ומתן שלהם ולהתקשר עם המציע שהצעתו היא הטובה להם ביותר. חובת השוויון אינה חלה עליהם במכרז הפרטי, כפי שהיא חלה במכרז הציבורי, אך עדיין רבים קווי הדמיון בין השניים, במיוחד עקב חובת תום הלב שחלה במשפט הפרטי ובדיני חוזים.

כאשר חברה בסקטור הפרטי עושה שימוש בהליך של פניה או הזמנה לקבלת הצעות, למוצר כלשהו או לשרות, מתעוררות מיד השאלה איזה דין יחול על 'מכרזים של גופים שאינם שלטוניים ואף אינם ציבוריים, כגון  פרטים, חברות, שותפויות ואגודות שיתופיות המפרסמים מכרזים?' בפסה"ד היסודי שניתן בפרשת 'בית יולס' מצאו עצמם הנשיא מ' שמגר והשופט א' ברק [כתואריהם אז]  בדעת מיעוט. עמדת הרוב, שנשמעה מפי המשנה לנשיא הש' מנחם אילון, והשופטים  לוין ומלץ, גרסה, כי:

"הטלת חובה זו של עיקרון השוויון על מכרז פרטי אינה מקובלת עלי. מהו היסוד לכפיה זו על הפרט במשאו ובמתנו? עקרון תום הלב שחוק החוזים פירושו לנהוג ביושר ובדרך מקובלת במשא ומתן; עיקרון זה כופה על על בעלי הדין נורמה ערכית ומוסרית של "פיו וליבו שווין" ונורמות נוספות, כפי שהדברים נתפרשו בהרחבה בפסיקתנו. אך מה לכל אלה ולעיקרון השוויון כנורמה של חובה במשאו ומתנו של הפרט?

באותה רוח גורס דר' ע' דקל, ספרו מכרזים, כי "חובתו של עורך המכרז מתמצה בכך שיביא לידיעת המשתתפים במכרז את 'כללי המשחק' שעל פיהם ינוהל המכרז, ושיפעל על פי כללים אלה. בכך יצא עורך המכרז ידי חובתו הן במישור תום הלב הטרום-חוזי הן במישור חובת ההגינות."
     
מאחר ולדעתו, כאמור, "המכרז אינו מחויב בהכרח לעקרון השוויון",הרי שהבעיה יכולה להתעורר, כאשר מסמכי המכרז שותקים בשאלה זו. במקרה כזה, לדעתו, "ככלל, שתיקת מסמכי המכרז חייבת להיבחן על רקע הנסיבות הספציפיות של המכרז שבו מדובר".

מסקנה: מכרז פרטי אינו כפוף לכללי הדין המנהלי ועקרונות המשפט הציבורי, אלא מתנהל לפי התנאים שנקבעו על ידי עורך המכרז, ונבחן לפי מידת עמידתו בהם. בעניין שבו לא נקבע על ידו כלל, כאמור, ייבחן הדבר על פי נסיבותיו.

בברכת מכרז מוצלח,


הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף