כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

עשה ואל תעשה – שינוי הפרופיל הרפואי בצה"ל


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מנהלי - דיני צבא - פרופיל צבאי - חיילים - שירות בטחון - - מלש"ב - מנהלי - שינוי פרופיל רפואי - צה"ל - אבחון רפואי - ועדה רפואית - ערר - נזיקין


לא רבים יודעים כי קביעת פרופיל צבאי בסימול שאינו מתאים אף עשויה לסכל את המשך מסלול החיים הנורמטיבי בישראל...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
עשה ואל תעשהשינוי הפרופיל הרפואי בצה"ל
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

רקע וחשיבות
הפרופיל הצבאי הינו סימול שקבע הצבא לצורך מיון חיילים בהתאם לכושרם הרפואי לתפקידים שונים בעת שירותם. ספר הפרופילים הצבאי הינו מסמך חסוי, ועל פי דין, חייל זכאי לקבל את הגדרת הבעיה הרפואית שנקבעה לו, ללא סימול מספרי. צה"ל הודיע בבתי המשפט כי פרסום סעיפי ספר הפרופילים הצבאי עשוי לסייע לחיילים לסכל איבחון רפואי אוביקטיבי של בעייתם, ובמילים אחרות, לאפשר לחייל או למלש"ב לשנות את הפרופיל הרפואי, בהתאם לרצונו.

שינוי הפרופיל הצבאי מאפשר לחייל או למועמד לשירות ביטחון להתקבל לתפקידים מעניינים או רצויים על ידו, ובמקרים מסויימים גם להשתחרר מצה"ל או לקבל תנאי שירות מועדפים המבוססים על פטורים מפעילויות שונות. מכאן, שלנושא האיבחון הרפואי בצבא השפעה מכרעת על שירותו של החייל.

לא רבים יודעים כי קביעת פרופיל צבאי בסימול שאינו מתאים אף עשויה לסכל את המשך מסלול החיים הנורמטיבי בישראל. היתר לרישיון נהיגה למי שצה"ל קבע לו פרופיל צבאי בסימולים מסויימים יותנה במבחן שעורכת רשות הרישוי, קבלה לעבודה במוסדות ורשויות המדינה תושפע משמעותית מהסימול הצבאי של הפרופיל וסעיפיו וגם קבלה ללימודים אקדמיים (כגון לימודי רפואה) תושפע מפרופיל צה"לי בליקויים מסויימים.

השיטה לקביעת הפרופיל הצבאי
צה"ל עורך בדיקות שונות במהלך התקופה שטרם גיוס מועמד לשירות ביטחון, ובסיום ההליך מתכנסת ועדה רפואית אשר קובעת את הסימול המספרי של הפרופיל צבאי וסעיפי הליקוי. על מנת לשנות את הפרופיל, ניתן להגיש ערר לועדה הרפואית העליונה של הצבא. במקרים שונים ניתן גם להגיש עתירה כנגד צה"ל לבית המשפט.

מה לעשות לא לעשות
  • א.אין להמתין ואסור להשתהות בהגשת ערר לרשויות הצבא. ככלל, השתהות עשויה לסכל את הצלחת המהלך.
  • ב.הסתייעות בעורך דין המומחה ומנוסה בתחום מומלצת. חשוב לציין שיש להסתייע בעורך דין מן התחום של המשפט המנהלי ולא בעורך דין צבאי, אשר עיסוקו בדין משמעתי או דין צבאי.
  • ג.אסור להגיש ערר שאינו מנוסח בהתאם לעילות המתאימות, מכיון שצעד זה פוגע משמעותית באפשרות להגיש ערר נוסף ולמעשה קובע את גורלו של ההליך לשבט בדרך כלל.
  • ד.בהתאם, מומלץ שלא לפנות לבד וללא ייצוג בערר על החלטת הועדה הרפואית בעניינו של חייל/מלש"ב.
  • ה.הורים רבים סבורים שטיפול עצמאי מטעמם מול רשויות הצבא יסייע לשינוי הפרופיל או הצבת הבן/הבת בתפקיד הנכסף. הניסיון מלמד שמכתבי ההורים, בדרך כלל, נידונים לכישלון. על הסיבות לכך, במאמר הבא.
  • ו.בחלק מן המקרים, אין צורך להביא חוות דעת רפואיות של מומחים אזרחיים, אפילו אם המערכת דורשת אותן וניתן לחסוך עלות זו.
במשרדו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ מחלקה מיוחדת העוסקת בהגנה על זכויות החייל בצה"ל. המשרד טיפל בהצלחה בתיקים רבים מול רשויות הצבא, גם במסגרת עתירות לבית המשפט הגבוה לצדק (בג"צ).  בעקבות טיפול עורכי הדין במשרדו של עו"ד מובשוביץ שינה צה"ל את הפרופיל הרפואי ומיין מחדש חיילים לתפקידים התואמים את כושרם התפקודי.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף