כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

היחס שבין "סעיף אריכות ימים" לבין צו ירושה/צו קיום צוואה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה , דיני בנקאות ו/או הוצאה לפועל - סעיף אריכות ימים - דיני משפחה - צו ירושה - צו קיום צוואה - דיני בנקאות - חשבון בנק משותף - זכויות יורשים בכספים בחשבון בנק


בכל סיטואציה של פטירה וקיומו של חשבון למנוח עם שותף הממשיך להפעיל החשבון מכח סעיף אריכות ימים, יש לוודא שפעילותו אינה פוגעת בזכות היורשים בכספים.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
היחס שבין "סעיף אריכות ימים" לבין צו ירושה/צו קיום צוואה
מאת: עו"ד אבי זילברפלד

תקציר: המאמר דן בשאלה האם הוצאת צו ירושה מבטל סעיף אריכות ימים


מניסיוני כעו"ד העוסק שנים רבות בדיני בנקאות, אכן, קיים בלבלול בציבור ביחס שבין "סעיף אריכות ימים" לבין צו ירושה/צו קיום צוואה.
להבהרת הענין, נגדיר תחילה משמעות המושגים:

סעיף אריכות ימים  הינו סעיף "טכני", המאפשר לשותף שנותר בחיים, להמשיך ולנהל את החשבון אף לאחר פטירת שותפו לחשבון. אין לסעיף זה כל השלכה שהיא על זכות אותו שותף ביחס לכסף שבחשבון, וממילא אין הסעיף מעיד כי השותף שנותר בחיים זכאי לקבלו.

אדגיש בקשר לכך, כי אמנם קיימת חזקת השיתוף בין שותפים בחשבון משותף, קרי: שהכספים שבחשבון המשותף שייכים להם בחלקים שווים ביניהם (וממילא, "רכוש העזבון" הינו רק מחצית מהכספים שהיו בעת פטירתו), אך זו חזקה הניתנת לסתירה: ישנם מצבים שאדם נהיה "שותף" בחשבון משותף אך ורק מטעמי נוחות של השותף האחר, ומבלי שהמצטרף השקיע כספים משלו בחשבון, מבלי שיוכח כי הכספים שבחשבון ניתנו לו במתנה, וממילא בית משפט עשוי להגיע למסקנה כי למרות שהוא רשום כשותף בחשבון, אין לו בכלל זכויות בכספים שבחשבון.

צו ירושה/צו קיום צוואה  צו משפטי הנותן תוקף חוקי באשר לזהות יורשי המנוח, ובאיזה חלקים.

בהתאם לחוק ולצווים הנ"ל - היורשים זכאים לקבל לידיהם את רכוש המנוח, מכל סוג שהוא, לפי חלקיהם בעזבונו, ובהתאם להוראות הצו.

לאור האמור: הכסף שבחשבון המנוח אמור עבור ליורשים, בהתאם לחלקיהם שהוגדרו בצו הירושה/צו קיום צוואה,

ברם, השותף שנותר בחיים ממשיך להפעיל החשבון, כפי הזכות שניתנה לו ע"י המנוח (ב"סעיף אריכות ימים"), והיתרה לאחר פטירת המנוח עלולה לקטון בהשוואה ליתרה שהייתה במועד הפטירה, שלא לדבר על מצבים בהם השותף הנותר מרוקן מיד את מלוא הכספים, בניסיון להבריחם מהיורשים החוקיים.

סיטואציה זו מתרחשת לעיתים קרובות.

יודגש כי הבנקים חוששים מתביעות כנגדם מצד היורשים בגין הפרת חובות הזהירות והנאמנות, ונוטים שלא לאפשר לשותף לרוקן את החשבון.

לפיכך, בנק לא יחלק כספים בחשבון מנוח אך ורק עפ"י צו ירושה/צו קיום צוואה, אלא יש להמציא לו אחד משני אלו: הסכם בין כלל היורשים הקובע כיצד לחלק הכספים שבחשבון, או צו שיפוטי הקובע זאת.

ככל שאין הסכמה בין היורשים, אין מנוס מלפנות לביהמ"ש לענייני משפחה בעתירה למתן צו לחלוקת הכספים שבחשבון.

בעתירה זו יעלו שאלות ענייניות, לרבות: מהו חלקו של העזבון בחשבון ? כל הכספים ? מחצית ?, מה היתה היתרה בעת הפטירה ? יתרה נוכחית ? טיבה משיכות השותף לחשבון ? מה היתרה לחלוקה ?
לאחר ליבון שאלות אלו, יפסוק ביהמ"ש מה הסך המגיע לעזבון וכיצד יש לחלקו.

המסקנות:

  1. 1.בכל סיטואציה של פטירה וקיומו של חשבון למנוח עם שותף הממשיך להפעיל החשבון מכח סעיף אריכות ימים, יש לוודא שפעילותו אינה פוגעת בזכות היורשים בכספים.
  2. 2. מומלץ לבחון הענין עם עו"ד המתמחה בבנקאות, שינצל מומחיותו בענין לפתרון יעיל של הסכסוך.

* אבי זילברפלד עו"ד ונוטריון עוסק בדיני בנקאות, פשיטת רגל והוצאה לפועל, מנהל פורום בנקאות באתר הפורומים המשפטיים , ומחבר הספר "אחריות אישית בתאגיד והרמת המסך" .

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף