כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מי יקבל את המשק- ה"בן הממשיך" או היורש על פי צוואה?


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - דיני מקרקעין - דיני מושבים - מגזר חקלאי - משק חקלאי - בנים ממשיכים - יורש על פי צוואה - בן ממשיך -


סוגיית הבן הממשיך איננה חדלה להעסיק את בתי המשפט.
לאחרונה ניתן פסק דין מקיף בבימ"ש למשפחה הסוקר את סוגיית הבן הממשיך וזכויותיו.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
מי יקבל את המשק- ה"בן הממשיך" או היורש על פי צוואה?

מאת: עו"ד טניה יהב


סוגיית הבן הממשיך איננה חדלה להעסיק את בתי המשפט.

לאחרונה ניתן פסק דין מקיף בבימ"ש למשפחה הסוקר את סוגיית הבן הממשיך וזכויותיו.

הבן הממשיך הוא הבן, אותו מינו ההורים בחייהם, על מנת שיבוא בנעליהם, אחרי, מותם, יקבל את המשק החקלאי ויקיים אותו כיחידה חקלאית.
מינוי הבן הממשיך צריך שיעשה בדרכים הקבועות בתקנות אגודות שיתופיות ויאושר על ידי המוסדות המיישבים, האגודה, הסוכנות ומינהל מקרקעי ישראל.

בעניין זה- היו ההורים בעלי זכות בר רשות במשק במושב בקוע. להורים היו 7 ילדים. לאחר מות האב, הפכה האם לבעלת הזכויות הבלעדית. במשק התגוררו האם 2 בנות, בן ואשתו.
האם מינתה את בנה ואשתו כבנים ממשיכים, והודיעה לאגודה על המינוי. בטרם הושלם הליך הרישום בסוכנות ובמינהל נפטר הבן.
לאחר פטירת הבן- חתמה האם על מסמכים בהם חזרה ומינתה את כלתה "כבן ממשיך" והרישום הושלם ואושר על ידי הסוכנות והודעה על כך נמסרה גם למינהל.
לאחר כשנה ערכה האם צוואה בה ציוותה את כל רכושה, כולל המשק לבנותיה. ניסיונה של האם לבטל בביהמ"ש את המינוי ל"בן הממשיך"- הסתיים בפשרה לפיה האשה נשארה לגור במשק, בלא שסוכם דבר לגבי זכויות "בן ממשיך".
לאחר שהאם נפטרה, הגישו בנותיה תביעה לביהמ"ש לענייני משפחה מכוח הצוואה, ועתרו לסילוק ידה של גיסתן ובנה מהמשק וכן למימוש המשק. הבנות טענו, בין היתר, כי האם לא הבינה על מה היא חותמת ולא התכוונה להעביר את המשק אחרי מותה לכלתה. כי הכלה איננה עונה להגדרת "בן ממשיך" ואין להעניק לה זכויות כבן ממשיך, במנותק מהבן שנפטר.
מנגד טענה הנתבעת שהמשק איננו חלק מהעיזבון כי יש להחיל על המקרה את הוראות "החוזה המשולש" (בין המינהל-הסוכנות-והאגודה), המסדיר את הזכויות בבקרקע, לפיו במות בעל המשק יעברו הזכויות ל"בן הממשיך"- בנוסף טענה כי זכותה להמשיך להתגורר במשק מכוח מגוריה במשך 20 שנה יחד עם המנוחה.

בית המשפט דחה את תביעת הבנות ופסק כי מולאו כל התנאים הנדרשים עפ"י הדין "הסכם המשולש" למינוי הכלה "כבן ממשיך", ומאחר שאף בפסק הדין הקודם לא היה ביטול זכויותיה כ"בן ממשיך" היא נותרה "בן ממשיך" במועד פטירת האם ועל כן היא זוכה במשק, שאינו חלק מן העיזבון.

הערה חשובה:
התוצאה היא שהמשק עבר לאשתו של הבן, שהלך לעולמו והבנות לא ירשו על פי הצוואה. ספק אם לתוצאה זו התכוונו ההורים. כדי למנוע תוצאה זו ראוי שההורים ישקלו היטב מה הם רוצים בטרם ימנו בן ממשיך ויתייעצו עם עו"ד כיצד להגשים את כוונתם האמיתית.

** רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף