כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

תביעות אישיות נגד נושאי משרה בחברה


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות - דיני חברות - משפט מסחרי - תאגידים - נושאי משרה - מנהל - מנכ"ל - אחריות אישית - חובת זהירות - סעיף 252 לחוק החברות - בעלי מניות - חברות בקשיים

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה תשעה עיגולים
תביעות אישיות נגד נושאי משרה בחברה
מאת: עו"ד יעקב דרורי , עו"ד יונתני אושרית  



שאלה: ראובן משמש כמנהל בחברת בנייה. שמעון, אחד מרוכשי הדירות שנבנו על ידי חברת הבנייה סובל מליקויי בנייה קשים. האם שמעון יכול לתבוע גם את ראובן בנוסף על חברת הבנייה או עליו לתבוע את חברת הבנייה בלבד?
תשובה: לשמעון עילת תביעה כנגד ראובן בנוסף על חברת הבנייה במקרה בו יצליח להראות כי ראובן התרשל בעצמו בפיקוח על הבנייה.

חובת זהירות:
סעיף 252 לחוק החברות, התשנ"ט - 1999 קובע את חובת הזהירות של נושא משרה.
אחריותם של נושאי משרה בחברה היא בראש ובראשונה כלפי החברה. אין בהירות כלפי מי, זולת החברה, קיימת חובת זהירות בחוק.
בתי המשפט נזהרים מלהטיל אחריות אישית על אורגנים ובעלי מניות. נדרש כי נושא המשרה יחוב לנפגע חובת זהירות אישית, שאינה נובעת מעצם הכהונה בתפקיד. לצורך גיבוש חובה עצמאית כזאת של המנהל, הנפגע ידרש לבסס מערכת נתונים החורגת מגדר פעולתו הרגילה של נושא המשרה.למעשה השאלה שיש לשאול הינה האם התמלאו היסודות, הנדרשים לקיומה של אחת העוולות המנויות בפקודת הנזיקין [נוסח חדש] ואם התשובה היא חיובית, תוטל אחריות אישית על נושא המשרה שביצע את העוולה.
אם עוולה מסוימת דורשת יסוד נפשי מסוים אותו יסוד נפשי יידרש מהאורגן בטרם תוטל עליו אחריות.

הטלת אחריות על אורגנים של החברה אופיינית לסיטואציה, בה, בהיעדר אותה אחריות, אותו אורגן נושא בסיכוי בלבד, ואיננו נושא בסיכון. כך למשל, יש נטייה להטיל אחריות אישית על המנהל כאשר החברה נמצאת על סף פירוק. יש חשש שאז המנהל נוטה לעשות פעולות פסולות או לא זהירות מתוך מחשבה שהחברה תישא באחריות ובסופו של יום הנזק נופל על הנושים.

אפילו במקרה בו הסתמך מנהל החברה על מומחה יתכן ותוטל עליו אחריות אישית. בפסיקה נקבע כי צריך שיתקיימו ארבעה תנאים מצטברים על מנת שהגנה של ייעוץ מקצועי תעמוד לנושא המשרה: 1. פניה למומחה בעל ידע מקצועי וניסיון נאות. 2. שיתוף המומחה במירב העובדות הרלוונטיות לחוות הדעת. 3. נושא המשרה פעל בתום לב. 4. על חוות הדעת להיות סבירה תוך התחשבות בכישורי נושא המשרה.

רמת זהירות מוגברת ומיוחדת נדרשת ממנהל חברה, כאשר מדובר בפעולות בלתי שגרתיות מבחינת הסכום או סיכון ההשקעה.

עד כה הדגישה הפסיקה בדרך כלל את האחריות האישית כלפי נושים בנזיקין בעיקר, להבדיל מנושים חוזיים, אשר מרצונם בחרו לעשות עסקאות עם החברה ולא עם מנהליה ו/או בעלי השליטה בה, והיה בידם לתמחר את מחירי העסקאות עם החברה.

חובת תום הלב:
חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג - 1973 מקים עילות חוזיות, כמו למשל הפרת חובת תום הלב במשא ומתן, הפרת חובת תום הלב בקיום חוזה וכן בכל דיני החיובים, היכולות להביא לחיוב אישי של האורגן אשר אחראי לכריתת החוזה. הדרישה היא להתנהגות שתעשה ביושר, בהגינות ובאמון.

מנהל המתקשר עם צד שלישי ומציג בפניו מצג שקרי בדבר יכולתה הכספית של חברתו לבצע הסכם שחתם עליו, עלול לשאת באחריות אישית.
נושאי משרה בחברה היוצרים התחייבות של החברה למתקשרים עימה, כשהם יודעים כי לא יעלה בידם לקיים התחייבויות אלה, יחובו אישית בתשלומים אלה.

לסיכום, כפי שעולה מהפסיקה ניתן לחייב נושא משרה בחברה באופן אישי אולם, מדובר במקרים חריגים וקיצוניים בלבד אשר אינם נעשים כדבר שבשגרה.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף