כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

ניצול תקרות הפטור לנכה לפי סעיף 9(5) לפקודה - בעקבות פסק דין חדש שניתן לאחרונה נכה זכאי לפרוס הכנסותיו ממענק במשך מספר שנים


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות - דיני מיסים - משפט מסחרי - פטור מס - נכות - נכה - סעיף 9 - פקודת מס ההכנסה - פריסת הכנסות - הכנסה הונית - הכנסה פירותית - מענק פרישה


הפריסה חלה גם על הפטור והנישום זכאי להנות מהפטור לנכה בכל אחת משנות הפריסה.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד

ניצול תקרות הפטור לנכה לפי סעיף 9(5) לפקודה - בעקבות פסק דין חדש שניתן לאחרונה נכה זכאי לפרוס הכנסותיו ממענק במשך מספר שנים
מאת: עו"ד ורו"ח יואב ציוני

    
עמ"ה 1017/06, שרל שבטון נ' פ.ש. ת"א 5, מיום 31/5/07, בפני כב' הש' אלטוביה מגן, מחוזי תל אביב.

בפסק הדין נדון ערעורו של המערער שביקש לנצל את תקרות הפטור לנכה לפי סעיף 9(5) לפקודה מס הכנסה (להלן: "הפקודה")
כמו כן נדונה טענת הנישום כי יש לסווג את מענק הפרישה כתקבול הוני.

פרטי המקרה-

המערער פרש מעבודתו ב- 5/05 עקב נכות, לאחר 44 שנים. הפיצוי שהגיע לו עקב כך הסתכם לסך של כ- 3.6 מ' ₪, כאשר רק סך של כ- 440 אלפי ₪ מכך הנם פיצויים פטורים (חודש בשנה) לפי סעיף 9(7א) לפקודה.

לנכה קיים פטור מהכנסה מיגיעה אישית עד לסך של כ- 500 אלפי ₪ בשנה. המערער ביקש לפרוס את יתרת הכנסותיו ממענק הפרישה, קדימה, על פני 6 שנים, משנת הפריסה ואילך, כך שיוכל ליהנות מתקרת הפטור השנתית בכל אחת משנות הפריסה, וזאת בהתאם לסמכות פקיד השומה בסעיף 8(ג)(3) לפקודה.

מס הכנסה טען כי המערער זכאי ליהנות מהפטור לנכה רק פעם אחת, בשנה שבה קיבל את המענק, וכי הפריסה נועדה לאפשר הנאה משיעורי המס המדורגים בכל שנה ושנה והזיכויים השנתיים המותרים לנישום, אולם לא ביחס לפטור.

גדר המחלוקת-
  • א.האם האפשרות לפרוס את המענק בשנים הבאות, בהתאם לסעיף 8(ג) משמעותה גם הנאה מהפטור לנכה (כשיטת המערער), או רק לצורך מיתון שיעורי המס והזיכויים (כשיטת מס הכנסה).
  • ב.האם מדובר בתקבול הוני או פירותי.
נפסק-
  • א.הפריסה חלה גם על הפטור והנישום זכאי להנות מהפטור לנכה בכל אחת משנות הפריסה.
  • ב.בית המשפט קובע כי לאור הלכת כבלי ציון אין עוד מקום לדון האם מענק הפרישה הוא הכנסה במישור ההון.  בהתאם לאותה הלכה, הגם שמענק הפרישה איננו הכנסת עבודה מובהקת הרי שהוא תקבול פירותי (דברים אלו של בית המשפט עולים בקנה אחד עם ניתוחנו את  הלכת כבלי ציון, בגיליון "פשר המס" מס' 5).
עיקרי הנמקות בית המשפט להחלטה בענין הפריסה

  1. 1.התכלית הכלכלית- סעיף 8(ג) לתקן עיוות מס הנובע ממיסוי תקבול שנצבר על פני שנים, במועד קרות אירוע המס (שהוא מועד שרירותי), על ידי חלוקת ההכנסה על פני מספר שנים.
  1. 2.לשון הסעיף- לשון הסעיף מתייחסת באופן שווה למענק פרישה (או מוות) ולהיוון קצבה (שלגביו מס הכנסה לא חולק כי הפטור השנתי חל לגביו, עד 6 שנים). אין מקום ואין כל הצדקה להתייחס בנפרד לזיכויים ולהנאה משיעורי המס המדורגים לבין האפשרות ליהנות מהפטור לנכה.
  1. 3.מיקום הסעיף- סעיף 8 לפקודה נמצא בחלק השלישי לפקודת מס הכנסה הדן ב"תקופת השומה". ההסדרים באותו פרק (למשל בעניין הכנסות מעבודה ממושכת לפי סעיף 8א, או הכנסות מהפרשי שער, סעיפים 8ב ו- 8ג) הנם במישור תקופת השומה וקביעת ההכנסה ועל כן תומך הדבר במסקנה כי הסעיף (8(ג) שבאותו פרק, מחלק את המענק לתקופות שומה נפרדות.
  2. 4.הצעת החוק- עיון בהצעת החוק ובדברי ההסבר לה, מלמד כי אין בהם כל אמירה המגבילה את ייחוס ההכנסה באופן שלא יחול לגביה הפטור לנכה.
  1. 5.אבחנה בין פריסת הכנסה פירותית לבין הכנסה הונית- מס הכנסה הפנה כתמיכה לטענותיו לנוסח סעיפים 91(ה) לפקודת מס הכנסה ו48א(ה), העוסקים בפריסת רווח הון ושבח מקרקעין ואופן המיסוי בשנות הפריסה (התחשבות בשיעורי המס ובזיכויים ללא התחשבות בפטורים). אלא שבית המשפט איבחן בין סעיפים אלו העוסקים בפריסה של רווח הוני לבין פריסת מענק פרישה שההתייחסות אליו היא כהכנסה פרותית (לאור ההלכה בפסה"ד בעניין כבלי ציון). הוא קיבל את טענת המערער כי כאשר המחוקק ביקש לצמצם את הסדר הפריסה (קרי ללא פטורים) הוא קבע זאת בניסוח מפורש (בסעיפים הנוגעים לרווח הון ושבח מקרקעין), ועל כן הסיק בית המשפט כי מאחר והוא (המחוקק) לא עשה כן בסעיף 8(ג), הרי שיש לתת לפריסה פירוש מרחיב (הכולל גם פטורים), בפרט כאשר פירוש זה תואם את תכלית החקיקה, וכאשר מדובר בפירוש המקל עם הנישום (אותו יש לקבל לפי הלכת חצור (כאשר יש שני פרשנויות אפשריות).
הערות העורך-

  1. 6.פסק הדין מתקן עיוות מס של שנים במיסוי מענקי פרישה, הנובע מפרשנות שגויה של מס הכנסה. לאור העובדה כי הלכות מס תוקפן גם לאחור (ראו בגיליון 4 של "פשר המס" את התייחסותנו לתחולה הרטרואקטיבית של הלכת מס חדשה, כפי שנקבעה בעניין משה סמי) הרי שלא מן הנמנע שנישומים, הזכאים לפטור לפי סעיף 9(5) ואשר לא ניתן להם הפטור לשנות הפריסה, יסתמכו על פסק הדין הנ"ל לדרישת החזרי מס שנגבו מהם ביתר.
  2. 7.לפסק הדין עשויה להיות השלכה גם בסיטואציות אחרות של פריסת הכנסות ובכל מקרה חשוב שמייצגים יהיו ערים לחיסכון המס שהסתמכות על פסק הדין מאפשרת ללקוחותיהם.
  3. 8.תשומת לב הקוראים לכך כי מדובר בפסק דין מחוזי (שכפוף לערעור במידה ויוגש ושהלכתו היא הלכה מנחה),  ולא פסק דין בעליון (שהלכתו מחייבת).
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף