כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

השפעה בלתי הוגנת בעריכת צוואה – מהו רצונו האמיתי של המוריש


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - דיני ירושה - עזבונות - עזבון - השפעה בלתי הוגנת - צו קיום צוואה - התנגדות לביצוע צוואה - עורך דין צוואה - ביטול צוואה - מצווה


"אני יודעת שזה לא היה רצונו האחרון!" – על הוכחת השפעה בלתי הוגנת בעריכת צוואה


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים

השפעה בלתי הוגנת בעריכת צוואהמהו רצונו האמיתי של המוריש
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

"אני יודעת שזה לא היה רצונו האחרון!" על הוכחת השפעה בלתי הוגנת בעריכת צוואה

אנשים רבים חושבים כי עריכת צוואה אצל עורך דין או נוטריון מהווה תעודת ביטוח למימוש רצונם האחרון לאחר פטירתם.

זוהי טעות חמורה.

המקור לטעות זו נעוץ בהעדר מודעות לצורך בהליך למתן תוקף לצוואה, לאחר פטירת המצווה. הליך זה דורש מהיורשים להגיש בקשה למתן צו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה. בחודשים החולפים עד למתן הצו המבוקש, ניתן להגיש התנגדות לקיומה של הצוואה בעילות שונות, אשר הפופולרית שבהן היא השפעה בלתי הוגנת.

השפעה מול השפעה בלתי הוגנת

משה האמיד נשוי בפעם השניה לרונית ואב לשני ילדים מאשתו הראשונה מירית. הקשר בין משה לילדיו היה חם ואוהב, הם ביקרו אותו כ-3 פעמים בשבוע לכל הפחות בבית החולים וקיימו עמו קשר טלפוני יום-יומי. בין רונית והילדים, לעומת זאת, לא  שררו יחסי קירבה, ובלב ילדיו שררה התחושה כי רונית נמצאת עם משה למען הכסף ולא מתוך תחושת אהבה. משה לא חסך ושילם עבור רכב חדש לבנו ולימודים אקדמיים לבתו. בחודשים האחרונים אושפז משה לעיתים קרובות בבית החולים בשל מחלת הסרטן, ומצבו התדרדר, עד שאיבד הכרתו לפרקים ולעיתים אף לא זיהה את הנוכחים בחדרו, כתוצאה מירידת ריכוז המלחים בדמו.

עם פטירתו, נקראו בני משפחתו לעורך דין לא מוכר בשם יהונתן, אשר מסר בידיהם את צוואתו האחרונה, שנערכה 8 שבועות טרם פטירתו.

עיני ילדיו של משה ז"ל חשכו למקרא הוראותיו. משה הפליג בשבחה של אשתו רונית, אשר תמכה בו בזמנים הקשים שבאו עליו, וטיפלה בו במסירות אין קץ. לילדיו הותיר משה סכום מכובד של 100,000 ש"ח ואילו את דירת הגג המפוארת שלו ושאר חסכונותיו הותיר לרונית.

הילדים פונים לייעוץ משפטי.

הניתוח המשפטי:  מהו ההבדל בין השפעה להשפעה בלתי הוגנת. נקדים ונציין - הראשונה מקובלת, השניה אסורה.
הפסיקה בישראל קבעה מספר אבני בוחן לבחינתה של השפעה בלתי הוגנת:
  • א.בית-המשפט יבחן את מידת עצמאותו של המצווה מן הבחינה הפיזית והנפשית. באספקט זה יש להתמודד עם שאלות בדבר בריאותו הפיזית והנפשית של המצווה, וכיצד השפיע מצב בריאותו על עצמאותו להחליט כרצונו החופשי בדבר הוראות הצוואה.
  • ב.בית המשפט יבחן את מידת הסיוע שנתקבל מן הנהנה תוך בדיקת היקף ומידת הקשרים שקיים המצווה עם אחרים, אשר עשויים היו להיות נהנים. בקריטריון זה יבחן משקל הסיוע שקיבל המצווה מן הנהנה בצוואה למול משקל ואפשרות ההשפעה הפוטנציאלית ע"י גורמים אחרים, שהרי הגיוני שמי שמקיים קשר עם אדם אחד בלבד ונמנע ממנו לקיים קשר עם אחרים, עשוי להיות מושפע ממצב זה, גם באופן לא הוגן.
  • ג.בית המשפט יבחן את נסיבות עריכת הצוואה, ועד כמה היה מעורב הנהנה ישירות ו/או בעקיפין בעריכתה. אספקט זה בוחן שאלות מסוג "מי ניסח את הצוואה?", "מי יזם את עריכתה של צוואה?", "בידי מי נכתבה הצוואה?", היכן היה הנהנה בזמן עריכת הצוואה?" וכד'.
  • ד.בית המשפט עשוי להשתמש במבחנים נוספים לגיבוש דעתו, אשר משתנים בהתאם לסיטואציה ספציפית. כך לדוגמא, תיתכן בדיקה של טיב הייעוץ המשפטי שניתן למצווה טרם עריכת הצוואה, ומידת היותו בלתי תלוי. כאן, לדוגמא, יבחן בית המשפט, אם המצווה קיבל ייעוץ משפטי מידי עורך הדין של הנהנה, או לפי הוראותיו של הנהנה.
  • ה.בית המשפט אף עשוי לבטל את הצוואה, גם אם עמדה בכל מבחני ההשפעה הבלתי הוגנת באם יסתבר כי התקיימו עילות פסילה הנקובות החוק. כך תבוטל צוואה אשר הסתבר כי הנהנה ערך אותה, היה עד לעשייתה או שלקח חלק באופן אחר בעריכתה.
העובדות מלמדות כי קיימת מגיפה של התנגדויות לקיום צוואות בישראל, ולכן קיימת חשיבות אדירה לעריכת צוואה באופן שימנע העלאתן של מרבית הטענות האפשריות כנגדה, ויצמצם למינימום את הסיכוי לבלות מספר שנים במסדרונות בתי המשפט, תוך תשלום סכומי עתק לצורך ייצוג משפטי הולם.

הצוואה המאובטחת

מוצר משפטי חיוני העשוי לסייע הוא "הצוואה המאובטחת". בעריכתה של צוואה מאובטחת נבדקות כלל האפשרויות שנקבעו בפסיקה, והצוואה מנוסחת ונערכת באופן שיכול לתרום משמעותית להקטנת סיכויי הצלחת התקיפה.

לא כל איש מקצוע יכול לערוך צוואה מאובטחת. הסיבה לכך היא שעריכתה של הצוואה המאובטחת מחייבת אוביקטיביות מוחלטת של המקצוען העורך אותה. כך, לדוגמא, פניה לעורך הדין המשפחתי לצורך עריכת צוואה עבור האם החולה, מעלה מיד עילת תקיפה כנגדה, לאור העובדה שעורך הדין המשפחתי עשוי לקבל הוראות לעריכת הצוואה מן הנהנה.

כך לדוגמא, פניה לנוטריון אינה "מחזקת" את עוצמתה של הצוואה, ולעיתים אף להיפך מכך. אחת הסיבות לכך, היא שהצוואה בפני נוטריון נחשבת לצוואה בפני "רשות", והיא מחייבת את הנוטריון לעמוד בתנאי יסוד, כגון דרישה של תעודה רפואית מן המצווה, במידה והוא חולה. הניסיון מוכיח, שבמרבית המקרים נופלים פגמים בעריכת צוואות מסוג זה, פגמים העלולים לפסול את הצוואה לחלוטין.

על מנת לסכל טענת השפעה בלתי הוגנת יש לנקוט באמצעים מחמירים ביותר, ולפנות למקצוען הבקיא ברזי דיני הירושה, למן הרגע בו המצווה מבקש לערוך צוואה ע"מ  להבטיח קיום רצונו האחרון של המצווה ביום הדין.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף