כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

כתב ויתור ושחרור בעת סיום
יחסי עובד - מעביד


עורכי דין - מידע משפטי: דיני עבודה - דיני העבודה - סיום עבודה - כתב ויתור - כתב שחרור - יחסי עובד מעביד - מימוש זכויות עובד- וויתור על זכויות שלא מדעת- חוקי מגן- חוק פיצויי פיטורים - פשרה


מעביד אינו רשאי להתנות את התשלומים המגיעים לעובד, מכוח החוק ו/או מכוח צווי הרחבה ו/או הסכמים קיבוצים, עם סיום יחסי העבודה ביניהם...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
כתב ויתור בעת סיום יחסי עובד מעביד
מאת: עו"ד שירלי כהן אדיב

המשבר הכלכלי העולמי הביא עימו גל פיטורים נרחב. עם סיום יחסי העבודה, לא פעם נדרשים עובדים על ידי המעבידים לחתום על מסמך שכותרתו "כתב ויתור ושחרור" או "מסמך ויתור", שבו העובד מאשר כי קיבל את כל הסכומים המגיעים לו, וכי הוא מתחייב שלא לתבוע את המעביד בעתיד.

הבעיה מתעוררת כאשר המעביד דורש מעובד שפוטר (או התפטר) לחתום על "כתב ויתור", כתנאי לקבלת התשלומים המגיעים לו.

כבר עתה יאמר: מעביד אינו רשאי להתנות את התשלומים המגיעים לעובד, מכוח החוק ו/או מכוח צווי הרחבה ו/או הסכמים קיבוצים, עם סיום יחסי העבודה ביניהם, בחתימה על "כתב ויתור", בו מתחייב העובד לקבל סכום מסוים, לסילוק כל התביעות והתשלומים המגיעים לו מהמעביד, וכן כי הוא מתחייב שלא לתבוע את המעביד בקשר עם זכויותיו הנ"ל בעתיד.

על פי החוק, המעביד חייב לשלם לעובד את כל התשלומים המגיעים לו ולרבות תשלום פיצויי פיטורים, פדיון חופשה ודמי הבראה, וזאת בין אם העובד מסכים לחתום על מסמך כלשהו ובין אם לאו.

ככל שהמעביד יסרב לשל
ם לעובד את הסכומים המגיעים לו על פי חוק, משום שהעובד  מסרב לחתום על "כתב ויתור", העובד רשאי לפנות לבית הדין לעבודה בתביעה מתאימה למימוש זכויותיו.

נפסק כבר, כי:"
אין לוותר מראש או בדיעבד, על זכויות שנקבעו בחוקי המגן במשפט העבודה...". המגמה הרווחת בבית הדין לעבודה הנה, כי יש לצמצם את המקרים בהם ניתן תוקף לכתב ויתור. מגמה זו נעוצה בעקרון השוויון או העדר השוויון ליתר דיוק ביחסי הכוחות שבין המעביד לעובד.

כך למשל נפסק, כי אין נפקות לכתב ויתור עליו חתם עובד בנסיבות של אילוץ וכן כי אין נפקות לכתב ויתור עליו חתם
עובד מבלי שהיה ער למכלול זכויותיו על פי חוק וויתר עליהן מראש ומרצונו החופשי.

זכותו של אדם לפנות לערכאות הינה זכות יסוד. על כן, עצם החתימה על "כתב ויתור" לא תמנע מעובד לפנות לערכאות ולתבוע את זכותו מאת מעבידו.


יחד עם זאת, בהתמלא תנאים מסוימים תהיה נפקות
ל"כתב וויתר":

  • א.הזכויות עליהן ויתר העובד היו ידועות לו. תנאי זה מתמלא אם העובד חתם על כתב הויתור לאחר הגשת תביעה.
  • ב.נמסר לעובד לפני חתימתו על כתב הויתור חשבון ברור ומובן על קיומה של עילת התביעה.
  • ג.כתב הויתור ברור וחד משמעי.
יש להבדיל בין המקרה המתואר לעיל, לביו מצב בו מגיעים העובד והמעביד לידי פשרה בעניין סכום פיצויי הפיטורים שישולמו לעובד על ידי המעביד; הצדדים ניהלו משא ומתן בנוגע לסכום השנוי במחלוקת, והגיעו לכלל הסכמה בעניין הסכום הסופי שיש לשלמו. במקרה זה קובע חוק פיצויי פיטורים (סעיף 29) כי:"פשרה לעניין פיצויי פיטורים והודאת סילוק לא יהא להם תוקף, אלא אם נערכו בכתב, ונאמר בהם במפורש שהם לגבי פיצויי הפיטורים".


סוף דבר, אני ממליצה להימנע לחתום על "כתב ויתור". במידה ובחרתם לחתום על "כתב ויתור", רצוי לעשות כן כאשר הנכם מיוצגים על ידי עורך דין.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף