כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

הטרדת עד - עבירה פלילית חמורה


עורכי דין - מידע משפטי: פלילי - פלילי - הטרדת עד - עבירה - הטרדה - מטריד - חקירה - מסירת עדות - משפט פלילי - מתלונן - תלונה - מטרד - מעשה - דיבור

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים

הטרדת עד - עבירה פלילית חמורה
מאת: עו"ד שולמית קהלת אורן

סעיף 249 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 קובע את האיסור של "הטרדת עד", כדלקמן:

"המטריד אדם בנוגע להודעה שמסר האדם, או עומד למסור, בחקירה על פי דין, או בנוגע לעדות שמסר האדם, או עומד למסור, בהליך שיפוטי, דינו מאסר שלוש שנים."

מטרת הוראת החוק הינה לאסור על כל הטרדת אדם בנוגע לעדות ולאפשר מסירת עדות באופן חופשי ולמנוע מגורמים בעלי עניין(למשל, משפחתו או חבריו של הנחקר/נאשם וכיו"ב) להשפיע, בדרכים שונות, על עדות שנמסרה/תימסר במשטרה או בבית המשפט. וכדברי בית המשפט בת.פ. 5472/03: "השימוש במילה "הטרדה" מצביע על כוונת המחוקק להקיף במונח זה את כל המעשים העלולים לגרום אי נעימות או אי רצון של המוטרד."


לאחרונה, נדרש בית המשפט העליון ברע"פ 9689/05, להכריע האם מכתב התנצלות שכתב ולשלח נאשם בעבירות מין לאחת מקורבנותיו – מהווה ביצוע עבירה של הטרדת עד.

המדובר במקרה בו שנים לאחר הרשעתו, כתב הנאשם מכתב לאחת מקורבנותיו בו הוא חוזר מצטער, מתנצל ומכה על חטא על מעשיו ויחד עם זאת, הוא התייחס באופן פרטני לעבירות שביצע עד כדי שחזור מלא של עיקר מעשי הזוועה שביצע בה. בנוסף, הוא הציע למתלוננת לעמוד עמו בקשר ורמז כי ייתכן שבעתיד ייפגשו.

בית המשפט הרשיע את הנאשם בעבירה של "הטרדת עד" וקבע כי מטרת ההוראה האמורה הינה לאסור כל הטרדה של אדם בנוגע לעדות גם אם לא הוכחה כוונה של המטריד להכשיל את העדות ועל כן יכולה ההטרדה להתבצע גם לאחר מסירת העדות וגם לאחר שמשפט של נאשם הסתיים ודינו הוכרע.

במילים אחרות: העבירה של הטרדת עד לא מוגבלת בזמן וייתכן שגם  שנים לאחר מסירת העדות המגע, בין האדם שנגדו הוגשה תלונה ובין המתלונן - יחשב הטרדה וזאת בהתאם לנסיבות.

אשר למעשה הטרדה, קבע בית המשפט, כי מטבע הדברים המדובר במושג רחב אשר מכיל מגוון דרכי התנהגות ומעשים, אפילו לא חמורים, "שיש בהם כדי לגרום אי נעימות או אי רצון" והיא כוללת "כל פנייה אל אדם בדיבור או במעשה שיש בו כדי לטרדו ממנוחתו או מעיסוק באותם עניינים שהוא בוחר לו מרצונו".

לאור פסק הדין, ניתן לסכם ולומר, כי תחולת העבירה של "הטרדת עד" הינה רחבה מאוד ואינה מוגבלת בכוונה מיוחדת, בהתנהגות מיוחדת  או בזמן מסוים.

מטרת האיסור הפלילי של "הטרדת עד" הינו לאפשר לכל אדם שהוא עד למסור את עדותו במשטרה או בבית משפט ללא חשש מרדיפה, הטרדה או לחצים לגבי עדותו – ועל כן מיוחסת לעבירה חומרה יתרה.

במקרים בהם אדם חשוד או נאשם בעבירה של "הטרדת עד" או בכל מקרה רלוונטי אחר – רצוי לפנות לעו"ד המתמחה בתחום הפלילי.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף