כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

גניבת עין – העוולה העוזרת למי שלא רשם את זכותו...


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות - משפט מסחרי ו/או דיני חברות

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שישה עיגולים
גניבת עין – העוולה העוזרת למי שלא רשם את זכותו...
מאת: עו"ד יורם ליכטנשטיין
גניבת עין – העוולה העוזרת למי שלא רשם את זכותו...

מאת עו"ד יורם ליכטנשטיין


עוולה זו נכללה בעבר בפקודת הנזיקין, בעוד שכיום היא נכללת בחוק עוולות מסחריות. עם זאת, לשינוי זה אין משמעות אמיתית. עיקרה של העוולה הוא האיסור על עוסק לגרום לכך שנכס שהוא מוכר או שירות שהוא נותן ייחשב בטעות כנכס או שירות של אחר.

חריג לכך הוא מצב בו אדם משתמש בתום לב בשמו, אם כי גם כאן יכולות לעלות בעיות, כמו למשל אם מר יהודה ירחמיאלי ישנה את שמו ליהודה מקדונלד ויפתח סניף המבורגרים שיקרא "מקדונלד'ס".

על מנת להוכיח גניבת עין, על הטוען להוכיח בראש וראשונה את המוניטין שצבר ולאחר מכן להוכיח את סכנת הטעיית הצרכן.

על הטוען לגניבת עין להוכיח כי "הציבור מזהה את הטובין בהם מדובר עם עיסקו של התובע". לכן, קודם כל – כבסימני מסחר – על השמות להיות בעל "אופי מבחין", המאפשר לזהות את המוצרים באמצעות שמם.

הוכחת מוניטין אינה פשוטה, והיא נעשית בדרך כלל באמצעות הצגת סקרים, הוכחת השקעות רבות בפרסום, הוכחת זמן שיווק רב וכיוב', יחד עם הוכחות בפועל שצרכנים מזהים את המוצר על בסיס המוניטין. פעמים, עצם חיקוי המוצר – כך נפסק – מוכיח את המוניטין שלו, כי הרי מי יחקה מוצר חסר מוניטין ?!

מבחן ההטעיה מוכרע לפי "המבחן המשולש" (בדומה לסימני מסחר), הכולל את "מבחן המראה והצליל" (של שם המוצר או אריזתו וכיוב'), מבחן סוג הסחורה הרלוונטית וחוג הלקוחות וכן את יתר נסיבות העניין.

בית המשפט יבחן את שני המוצרים והסימנים שנטענת הטעיה ביחס אליהם ויבדוק – האם יש דמיון מהותי בשם ובתיאור (דוגמת השמות "סמבה" ו"במבה" לחטיפי חמאת בוטנים), האם ישנם אפיונים מבדילים (כגון תוספת לשם המבחינה בין שני המוצרים או רישום הלוגו באותיות עבריות או אנגליות), מה מידת ההטעיה והמקצועיות של קהל הלקוחות של המוצרים (אין להשוות בין קהל צרכני הבגדים בחנויות האופנה לקהל מהנדסי המטוסים לדוגמא, ומידת ההטעיה הנדרשת בכל מצב תהיה שונה).

אזהרה:

כל האמור ברשימה זו אינו נועד להחליף ייעוץ משפטי עם בעל מקצוע (עורך דין, עורך פטנטים וכיוב'), אלא מהווה סקירה כללית ולא ממצה של התחום. אין להסתמך על האמור בו לצורך נקיטת פעולה כלשהי והאמור בו עשוי להיות לא מתאים למקרים ספציפיים בשל שינוי עובדתי או נסיבתי כלשהן



הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
מידע משפטי מאמרים

עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף