כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

ירושת הנחלה החקלאית וצדק משפחתי


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי, דיני משפחה - מגזר חקלאי - דיני משפחה במושב - ירושת הנחלה החקלאית - בן ממשיך - פיצוי אחים - צדק משפחתי - בניית בית בנחלה - מכירת הנחלה - הסדר תוך משפחתי


כידוע, בעלי משק/נחלה חקלאית שיש להם ילדים וברצונם לחלק את הנחלה לילדיהם לאחר פטירתם ניצבים בפני דילמה בלתי אפשרית ובלתי נסבלת...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים

ירושת הנחלה החקלאית וצדק משפחתי
מאת: עו"ד גבי מיכאלי

  1. 1.מצב בלתי אפשרי
  2. 1.1.כידוע, בעלי משק/נחלה חקלאית שיש להם ילדים וברצונם לחלק את הנחלה לילדיהם לאחר פטירתם ניצבים בפני דילמה בלתי אפשרית ובלתי נסבלת.
  3. 1.2.נחלה חקלאית אינה ברת חלוקה, (למעט הפרדת בית מגורים אחד), וההורים צריכים לבחור באחד מילדיהם אשר יקבל את מלוא הזכויות בנחלה ששוויה לפעמים מיליוני ₪ רבים.
  1. 2.המצב מחמיר כאשר אחד הילדים בנה בית בנחלה
  2. 2.1.פעמים רבות אפשרו ההורים, בעלי הזכויות בנחלה, לאחד מילדיהם ובן זוגו לבנות בית מגורים בנחלה וזאת מבלי למנותו כבן או בת ממשיכים.
  3. 2.2.כאשר ההורים מתבגרים ועליהם להחליט כיצד לחלק את נכסיהם לאחר 120 שנים, שיקול מרכזי המעסיק אותם הוא,  כיצד לנהוג לגבי הבת או הבן אשר גרים מזה שנים רבות בנחלה בבית אותו הם בנו מצד אחד, ומצד שני כיצד ליהנות מרכושם לעת זקנה וגם כיצד להוריש לילדיהם האחרים חלק מרכושם.
  4. 2.3.פיצוי אותו בן או בת בערכו נטו של המשק מרוקן את ערך הנחלה מצד אחד, ובדרך כלל גם גורם עוול מסוים לאותו בן או בת וגם ליתר הילדים.
  5. 2.4.הבעיה אף מחריפה כאשר אותו בן או בת ממשיכים גם מבססים את פרנסתם על המשק או עסקים הקשורים למושב בו הם גרים.
  1. 3.נטיית ההורים להשאיר את הדילמה לילדים
  2. 3.1.במקרים רבים, ההורים לא מוכנים להתמודד עם הדילמה והסכסוך שנוצר בין הילדים כתוצאה מהמצב הבלתי אפשרי, והם לא פותרים את הבעיות בחייהם ומשאירים את הנושא לילדים לאחר פטירתם, דבר הגורם לפעמים למשפטים הנמשכים שנים רבות וכמובן הורסים כל קשר משפחתי.
  3. 3.2.במקרים אחרים גורמת עמדת ההורים לסכסוך קשה בינם לבין אחד או יותר מהילדים וגם מקרים אלה מגיעים לבתי המשפט.
  1. 4.פתרון אחד האפשרות למכור את המשק בחיי ההורים
  2. 4.1.במקרים רבים הפתרון הנכון והצודק, הן מהפן הכלכלי והן מהפן המשפחתי, הוא למכור את הנחלה בחיי ההורים.
  3. 4.2.במכירת הנחלה מרוויחים כל הצדדים, מאחר וההורים יכולים ליהנות מהכסף המזומן בחייהם ולשפר את איכות חייהם לעת בגרותם.  הילדים יתחלקו בכספים באופן קל לאחר 120 של ההורים. – פתרון זה מונע ריבים וסכסוכים בין משפחתיים ותורם באופן משמעותי לצדק המשפחתי.
  4. 4.3.הבן/הבת שבנו את ביתם יוכלו לקבל פיצוי הולם מתוך מכירת המשק, או לפצל את הבית אותו בנו מהנחלה ולזכות בחוזה חכירה ישיר מול מינהל מקרקעי ישראל.
  1. 5.פתרון נוסף הסדר תוך משפחתי שיקבל תוקף של פסק דין
  2. 5.1.במקרים רבים גם להורים וגם לילדים יש רצון לשמר את הנחלה המשפחתית ולא למכור אותה. – אי מכירת הנחלה גם חוסכת במיסי המכירה המשמעותיים ומשמרת נכס משפחתי לדורות הבאים.
  3. 5.2.במקרים שהמשפחה אינה מעוניינת למכור את הנחלה ומצליחה להגיע להסדר פנים משפחתי לגבי חלוקתו לאחר 120 של ההורים, ניתן לנסח חוזה אשר מצד אחד יתן פתרון לצורך לרשום את הנחלה רק על שם אחד הילדים, ובפועל ניתן יהיה לחלק את נכסי הנחלה והשימוש בה בין הילדים.
  4. 5.3.בעתיד הקרוב, ועל פי החלטות מינהל מקרקעי ישראל, ניתן יהיה לבנות בנחלה עד 5 בתים. – הסדר בין משפחתי זה יאפשר את חלוקת הבתים בין הילדים וגם את חלוקת יתר נכסי הנחלה, וזאת באופן שווה ותוך התייחסות מתאימה גם לאותו בן או בת שכבר בנו את ביתם בנחלה החקלאית.
  5. 5.4.על פי החוק, כל חוזה, לרבות הסדר משפחתי מהסוג האמור, יכול לקבל תוקף של פסק דין, ולכן כל בני המשפחה יכולים להיות רגועים כי ההסדר הבין משפחתי יקויים על ידי כל הילדים, לרבות גם על ידי אותו בן או בת שיירשמו במינהל מקרקעי ישראל באופן פורמאלי כבעלי הזכויות בנחלה.
  6. 5.5.הסדרים משפחתיים כאמור קיבלו את ברכת בתי המשפט, למרות ולפעמים כנגד כללי מינהל מקרקעי ישראל, כל עוד הרישום הפורמאלי נשאר על שם אחד הילדים בלבד.
  1. 6.ההסדר הבין משפחתי דורש יצירתיות, הבנת הנושא וייעוץ של עורך דין הבקיא בנושא הנחלות והמושבים
  2. 6.1.על מנת למצוא פתרון הולם וייחודי לחלוקת הנחלה למספר ילדים, יש לקבל ייעוץ ספציפי מעורך דין הבקיא בנושא ומסוגל לתת פתרונות הולמים למצב הפרטני של בני המשפחה.
  3. 6.2.כמו כן בהסדר משפחתי כאמור יש לתת דגש ועדיפות לאינטרס של ההורים הבוגרים אשר צריכים ליהנות מפרי עמלם לאורך השנים.
  4. 6.3.כאמור, בגישה משפחתית נכונה ופתוחה ותוך ויתורים הדדיים ומתן פסק דין להסדר המשפחתי, ניתן להגיע לצדק משפחתי גם בירושת הנחלה החקלאית.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף