כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

בונים לכם מול הבית? זכותכם להתנגד!


עורכי דין - מידע משפטי: דיני מקרקעין - דיני מקרקעין - תכנון ובניה - התנדות לתכנית - הפקדת התכנית - ערר - פיצוי כספי - בית משותף - בתים משותפים

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שישה עיגולים
בונים לכם מול הבית? זכותכם להתנגד!
מאת: עו"ד הדס שחק

פעמים רבות אנו מגלים בוקר אחד כי באזור בית המגורים שלנו עומדים לבנות מחלף תנועה מרכזי, מרכז קניות גדול, פארק תעשיה או אפילו "סתם" בניין מאד גבוה ממש מול חלון הסלון... האם יש לנו זכות להתערב בתכניות הללו? האם באפשרותנו להתנגד להן ומהן הדרכים החוקיות העומדות לרשותנו לשם כך?

התמודדות עם תכניות הפוגעות בבית המגורים או סביבתו:
החוק מעמיד לרשותנו מספר אופני פעולה במקרה של פגיעה תכנונית בבית המגורים או בסביבתו. ההליך הראשוני ביותר הוא הגשת התנגדות לתכנית. ישנם מספר גורמים אשר באפשרותם להגיש התנגדות לתכנית, ביניהם גם אנשים פרטיים אשר להם זיקה לקרקע ו/או למבנה הנפגעים על ידי התכנית, כלומר – בעלי בית סמוך לשטח התכנית, בעלי דירה בבניין סמוך, בעלי בית עסק באזור התכנית וכדומה. את ההתנגדות יש להגיש לגורמי התכנון הרלבנטיים לעניין ולתכנית הנדונה, לדוגמא – אם מתנגדים לתכנית בסמכות מקומית, יש להגיש את ההתנגדות לוועדת התכנון המקומית עם העתק לוועדה המחוזית הרלבנטית. במקרה של הגשת התנגדות חשוב להקפיד על המועדים הרלבנטיים שנקבעו לשם כך בחוק, על פי רוב מדובר בחודשיים מיום פרסום ההודעה על הפקדת התכנית. מפקידי התכנית רשאים להאריך את המועד להגשת התנגדות אך אינם רשאים לקצרו, על כן גם אם קיבלתם הודעה כי הנכם רשאים להתנגד תוך פרק זמן מסוים קצר יותר, אין לייחס לזאת משמעות וניתן בכל זאת להגיש את ההתנגדות בהתאם למועד הקבוע בחוק. בהתנגדות יש לפרט במדויק את נימוקיה, למשל – הגדלת עומסי תנועה, חסימת אויר ואור השמש, מפגעי רעש וכיוצא בזה. חשוב מאד להגדיר בתבונה את נימוקי ההתנגדות, בסיועו של גורם מקצועי הבקיא ומנוסה בתחום, על מנת למקסם את הסיכויים לקבלתה ושינוי הוראות התכנית הפוגעת, או ביטולה כליל.

התנגדותכם נדחתה? ניתן להגיש ערר:
לאחר הגשת ההתנגדות יתקיים בדרך כלל דיון ו/או דיונים במסגרתם יישמעו טיעוני שני הצדדים ותיקבע החלטה. החלטה כאמור יכולה להיות קבלת ההתנגדות במלואה, בחלקה או דחייתה. אולם, גם אם מדובר בהחלטה אשר דוחה את ההתנגדות, אין זה סוף פסוק לגביכם וניתן במרבית המקרים להגיש ערר על החלטת וועדת התכנון הרלבנטית. ישנם מקרים בהם תינתן זכות ערר אוטומטית ובמקרים אחרים יש להגיש בקשת רשות לערער. אם הגשנו ערר וגם הוא נדחה, ניתן להמשיך את התהליך באמצעות פנייה לבית המשפט המוסמך. כמובן שכל זאת יש לעשות בהתייעצות עם גורם מקצועי שמתמחה בנושא.
אמונת בעלי הקרקע בצדקת הדרך ונקיטת מאבק משפטי חסר פשרות בתכניות בנייה פוגעות בסביבת מגוריהם הוכיחה את עצמה לא אחת. לאחרונה, הצליחו תושבי שכונה ידועה למנוע הקמת מגדלים בסמוך לבתיהם, ועל אף שוועדת ההתנגדויות דחתה את התנגדויותיהם בתחילה, הם ניהלו מאבק משפטי על זכויותיהם, אשר הוביל לביטול התכנית על ידי בית המשפט.

התכנית הפוגעת תצא בכל זאת אל הפועל – ניתן לתבוע פיצוי כספי:
לעיתים התוכנית הפוגעת יצאה כבר אל הפועל – אם משום שפספסנו את המועד להתנגדות או שהתנגדנו לתכנית אך ההתנגדות לתכנית נדחתה. בפועל, הדחפורים כבר הגיעו אל השטח ומול הבית שלנו מתחילים בהקמת הפרויקט נשוא התכנית. בן רגע חדלנו להיות בעליה של דירה הפתוחה אל מול נוף פסטורלי ואנחנו עכשיו בעליה של דירה הממוקמת מול מרכז קניות הומה ורועש או מחלף תנועה ראשי... על פי רוב במצב דברים זה ערכה של הדירה שלי, אותה רכשתי במיטב כספי ולעיתים בעמל רב, יורד פלאים. מאחר ולא ניתן עוד (על פי רוב) למנוע את התכנית והיא כבר יוצאת אל הפועל, ניתן להגיש תביעת פיצויים כספית בגין הפגיעה בדירה שלי וירידת ערכה. על מנת להיות זכאי לפיצוי כספי כאמור יש לעמוד בתנאים הקבועים בחוק וביניהם – עלינו להוכיח את זכויותינו במקרקעין הנפגעים במועד הקובע לפגיעה ועל דירתנו/ ביתנו להיות בתחום התכנית הפוגעת או גובל לתחומה. כמו כן יש להוכיח את ירידת הערך במסמכים מתאימים. ניתן להגיש תביעה כאמור בתוך 3 שנים בלבד מיום תחילת תקפה של התכנית וגם כאן ניתן כמובן להגיש ערר ולפנות לבית המשפט המוסמך אם ההליכים הללו יידחו.

בית המגורים שלנו הוא על פי רוב אחד הנכסים היקרים והמשמעותיים (מבחינה כלכלית) בחיינו ובחיי משפחתנו. לפיכך כל פגיעה בו ו/או בסביבתו עשויה להיות לא נעימה ורצוי לנסות למנוע אותה, בהתאם לאפשרויות שמעמיד לרשותנו החוק ואשר פורטו לעיל, או לפחות לזכות בפיצוי כספי בגינה.

רשימה זו הינה למידע כללי בלבד ואין בה כדי להוות ייעוץ משפטי מחייב ו/או חוות דעת משפטית. אין להסתמך על הדברים האמורים במקרים פרטניים ויש לקבל חוות דעת מקצועית בכל מקרה לגופו.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף