כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

זכויות יוצרים באינטרנט - פסיקה מעניינת


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות - משפט מסחרי - קנין רוחני - דיני אינטרנט - דיני רשת - פסיקה - חו"ל - גוגל - הפרת זכויות יוצרים

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שלושה עיגולים
זכויות יוצרים באינטרנט - פסיקה מעניינת

מאת עו"ד יורם ליכטנשטיין


כידוע, מי שמעתיק יצירה בלי לקבל את רשות בעליה, הרי הוא מפר את זכות היוצרים של היצירה. גם ליצירות שמתפרסמות באינטרנט יש זכויות יוצרים, אבל במרחב האינטרנטי השמירה על זכויות היוצרים היא קשה במיוחד, אם לא בלתי אפשרית.

בעלי אתרים ויוצרים, נאלצים להתמודד מול "המערב הפרוע" שמתחולל באינטרנט, בדרך כלל בעתירות משפטיות, תביעה שכזו הוגשה לאחרונה על ידי בעל אתר נגד מנוע החיפוש "Google" בבית הדין המחוזי במדינת נבאדה בארה"ב.

בתביעה נטען, ש-Google הפר את זכויות היוצרים של אתר מסויים בכך שהעתיק את האתר למאגרי המידע של "Google", בלא קבלת הסכמתו של בעל האתר. כך יכלו כל הגולשים לעיין בחומר שהופיע באתר בחופשיות. "הגניבה" מתרחשת בצורה הבאה: תוכנות מעין "רובוטיות" (Googlebots) סורקות את הרשת, מאתרות עמודי אינטרנט ומקטלגות אותם לתוך מנוע החיפוש של "Google". במהלך קיטלוג דפי האינטרנט , נשמר התוכן על שרתי "Google", בזכרון ה"מטמון".

בעת קבלת תוצאות החיפוש של "Google" יכול המשתמש להכנס ישירות לאתר, לראות את הכתובת האתר ואף להכנס באמצעות קישור לעמוד האתר כשהוא מאוחסן בשרתי "Google". פונקציה זו איפשרה לגולשים לצפות בעמודי אינטרנט שמסיבה כלשהי הם אינם יכולים להכנס אליהם במישרין (בין אם בגין בעיות תעבורת רשת, הטלת צנזורה, כשהאתר נופל וכיוב’).

בית המשפט קיבל את בקשת "Google" ונתן פסק דין הדוחה את התביעה. בפועל, תוצאת פסק הדין היא, כי בעל זכות יוצרים באתר שרוצה להגן על זכויותיו מפני העתקתן על ידי מנועי חיפוש חייב לאסור זאת על האתרים. כלומר, אין צורך לקבל את הסכמתו, אלא הוא חייב להביע את אי-הסכמתו. בית המשפט קבע ש-Google לא הפר את זכות היוצרים באתר כיוון שרואים את התובע כאילו נתן ל-Google רישיון משתמע (בעקיפין) להעתיק ולהפיץ את אתר האינטרנט שלו. נקבע שהשימוש ש-Google עושה ביצירות הינו שימוש הוגן ושהתובע מושתק מלטעון להפרת זכויותיו כיוון שיכול היה למנען מראש ולא עשה זאת.

בית המשפט אף תיאר את תפקידם החשוב של מנועי החיפוש כמסייעים לגולשים לנצל את האינטרנט בצורה האופטימלית, אלמלא מנועים דוגמת Google, אמרו השופטים, לא ניתן היה לאתר חומר באינטרנט כלל.

אמנם, המדובר רק בבית משפט מחוזי בנבדה, אולם לפסק הדין חשיבות רבה אם העקרון הטמון בו יאומץ על ידי הפסיקה.

הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני משפט ואינטרנט וקניין רוחני. מאמרים נוספים על אינטרנט וקניין רוחני ניתן למצוא ב-http://www.y-law.co.il. אין באמור בכתבה זו משום חוות דעת משפטית או המלצה ואין להסתמך עליה. בכל מקרה ספציפי יש להתייעץ עם עורך דין טרם לנקיטת פעולה.



הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף