כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

יציאה לפנסיה בנחלה החקלאית - פתרונות פרקטיים ומקוריים לחלוקת רכוש הורים בנחלות חקלאיות!


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - דיני מקרקעין - נחלה חקלאית - דיני מושבים - דיני מקרקעין - יציאה לפנסיה במושב - משק חקלאי - חלוקת רכוש - בן ממשיך - הורים - הסכם במשפחה - פיצול הנחלה - מגזר חקלאי


כיצד לחלק לילדים את הירושה (לאחר 120 שנים של ההורים) מבלי לגרום לריב וחילוקי דיעות בין הילדים?


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
יציאה לפנסיה בנחלה החקלאית -
פתרונות פרקטיים ומקוריים לחלוקת רכוש ההורים בנחלות חקלאיות!
מאת: עו"ד גבי מיכאלי

בעלי משקים ונחלות חקלאיים רבים הגיעו לגיל אשר בו הם חושבים על יציאה לפנסיה.
היציאה לפנסיה של בעלי הנחלות מעלה בדרך כל שני סוגיות בעלות משקל מכריע לבעלי המשק עצמם ולילדיהם.
מצד אחד כיצד ניתן להבטיח הכנסה בטוחה וגבוהה לבעלי הנחלות בתקופת הפנסיה?
ומצד שני כיצד לחלק לילדים את הירושה (לאחר 120 שנים של ההורים) מבלי לגרום לריב וחילוקי דיעות בין הילדים?
כמו כן פעמים רבות עולה הבעיה כיצד לוודא שאחד הילדים לא ישתלט על המשק החקלאי ויקפח את אחיו?
בעלי המשק היוצאים לפנסיה מעוניינים לפתור את 2 הסוגיות לטובת כל בני המשפחה.

צריך לזכור שני נתונים המקשים ומגבילים את פתרון הסוגיות הנ"ל ומקשים על הגשמת המטרות של בעלי המשקים, להמשיך ולחיות בכבוד מחד ומצד שני להשאיר לילדים ירושה ללא ריב ומחלוקת.

ראשית – יש לזכור כי משק חקלאי אינו ניתן לחלוקה וגם אינו ניתן (בדרך כלל) להורשה.
המגבלה של חוסר אפשרות לחלק את המשק החקלאי, למעט פיצול 500 מ"ר לצורך בניית בית, גורם במקרים רבים למתח במשפחה לגבי השאלה מי מהילדים אם בכלל יקבל את המשק החקלאי לאחר פטירת ההורים.
הצורך לבחור ולהעדיף אחד הילדים על האחרים עלול לגרום לסכסוך משפחתי.
מצב זה מזמין  במשפחות רבות, סכסוכים ולחצים בין ההורים לילדים ובין הילדים לבין עצמם – כאשר אחד הילדים גר עם ההורים או בנה בית במשק ההורים חוששים אחיו כי הוא ישתלט על המשק ולא יותיר להם דבר.

אחד הפתרונות הפשוטים הוא למכור את המשק החקלאי בחיי ההורים וזאת מאחר והמכירה  והמימוש של הרכוש תאפשר להורים להשתמש בכסף למחייתם ורווחתם בחיים ולאחר 120 שנים תתאפשר חלוקה בין הילדים לפי רצון ההורים:

מכירה זו כרוכה בתשלום מס גבוה ודמי הסכמה למינהל מקרקעי ישראל וחייבים להתייעץ עם עו"ד מומחה לדבר אשר יקטין את תשלום המיסים וימקסם המכירה התמורה נטו.

פתרון אחר הוא להבטיח באופן משפטי את המשק לאחד הילדים תוך "פיצוי" יתר הילדים בגין חלקם היחסי. – פתרון זה מצריך מערכת הסכמים במשפחה וכן בטחונות להבטחת זכויות ההורים והילדים האחרים לקראת העתיד.
ניתן גם להעביר את משק ההורים בחיים לאחד הילדים וזאת בתנאי כי רווחת ההורים ופרנסתם תובטח באופן בלתי מתפשר.
ניתן לבצע גם פעולה זו בתנאי שכל הצדדים משתפים פעולה ועורכים חוזה מתאים כולל בטחונות שיבטיחו רווחת ההורים באופן בלתי מתפשר.

במקרים מסוימים ניתן לחלק את הזכויות הנלוות למשק כגון חלקה בהרחבה לאחד הילדים, פיצול 500 מ"ר לילד אחר וכו'.

שוב רצוי כי הנושא יקבל ביטוי ברור מהבחינה המשפטית בחוזה מפורט בין כל בני המשפחה.

טעות נפוצה של הורים בעלי זכויות במשק חקלאי ניתן לראות כאשר מאפשרים לאחד הילדים לבנות את ביתו ובית משפחתו בנחלה וזאת ללא הסכם מפורש ומפורט. –

במקרים רבים מסוג זה נוצר קונפליקט בלתי פתיר בין הבן אשר בנה את ביתו לבין ההורים– כאשר כל אחד דורש את זכויותיו הצודקים. – ההורים רוצים למכור את המשק או לחלקו בין כל ילדיהם והבן שבנה את ביתו רוצה את כל המשק לעצמו.
כל בניה של בית או הקמת עסק של אחד מהילדים במשק החקלאי מצריך הסדר והסכם כתוב וברור מראש למקרה שההורים רוצים למכור את המשק או להבדיל מה יהיו זכויות או בן או בת לאחר 120 שנים של ההורים.

לכל סוגיה שהזכרנו ניתן לתפור פתרון משפטי ומשפחתי ייחודי, אישי הולם, בתנאי שכל הצדדים משתפים פעולה ומכינים חוזה מפורט טרם בניית הבית לילד או טרם הקמת עסק במשק וכו'.

חוסר וודאות, והשארת מצב בלתי ברור שאינו כולל פתרונות לעתיד גורם תמיד לסכסוכים משפחתיים ומשפטיים שבמקרה הטוב מסתיימים בחוסר שביעות רצון ובמקרה הגרוע גורמים לקרע משפחתי וסכסוך שפעמים רבות מגיע לבית המשפט, גורם לסכסוך משפחתי בלתי פתיר ועולה ממון רב.

כאמור במאמר זה ולאור נסיוננו רב השנים אנו יודעים כי לכל בעיה ניתן למצוא פתרון משפטי הולם אשר יבטיח הן להורים והן לילדיהם גם בטחון בהווה וגם חלוקה נכונה וצודקת בעתיד של רכוש ההורים אותו הם צברו בדרך כלל בשנים רבות של מאמץ ויזע.

רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ויש לזכור כי לצורך פתרונות הולמים יש לקבל ייעוץ משפטי ספציפי שייקח בחשבון כל מקרה ומקרה לגופו.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף