כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

נהיגה בשכרות ופסילת רשיון נהיגה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני תעבורה , פלילי - דיני תעבורה - נהיגה בשכרות - נהג שיכור - פסילת רשיון נהיגה - רכב - שימוש ברכב - פסילה מנהלית - אלכוהול - משטרת ישראל - ינשוף - בדיקת נשיפה - כיול


...פסילת רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים, ואולם בנסיבות מיוחדות רשאי בית המשפט להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה תשעה עיגולים
נהיגה בשכרות
מאת עו"ד גלעד כצמן                 

התופעה של נהיגה בשכרות כמו גם אכיפת החוק בעניין זה, גברו לאחרונה ובהתאם תופסת התופעה כותרות. הענישה בגין עבירת נהיגה בשכרות הנה חמורה במיוחד, עקב רצון המחוקק ליצור הרתעה.

מהאמור בסעיף 39(א) לפקודת התעבורה עולה כי  באם הורשע נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות, דינו בנוסף לכל עונש אחר פסילת רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים, ואולם בנסיבות מיוחדות רשאי בית המשפט להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר. לא מיותר לציין בהקשר זה כי לאור תיקון לחוק, סירוב לבדיקה הנו אסור ומהווה עבריה בפני עצמה.

עינינו רואות כי המדובר בעבירה חמורה במיוחד הנושאת עונש מינימום.  חשוב לציין בהקשר זה כי בנוסף לענישה החמורה שהובאה לעיל הרי אדם שנפסל מלנהוג לתקופה העולה על שנה חייב במבחנן נהיגה באם רצונו לשוב ולנהוג.

נהג הנתפס נוהג בשכרות צפוי לפסילה מנהלית לתקופה של 30 יום וכן להודעה על איסור שימוש ברכב בו נתפס למשך 30 יום, גם אם הרכב בבעלות אדם אחר שאינו הנהג. במקרים מסוימים ולפני תום הפסילה המנהלית מוגשת ע"י רשות התביעה במקביל לכתב אישום, בקשה לפסילת הנהג עד תום ההליכים נגדו. המשמעות האופרטיבית הנה שעל הנהג מוטל איסור לנהוג מרגע תפיסתו נוהג בשכרות לתקופה ארוכה ביותר, שכן ההליכים המשפטיים יכולים להמשך זמן רב.

אם כן, מיהו "שיכור" לצורך תחולת העבירה של נהיגה בשכרות? בהתאם לסעיף 64ב(א)3 לפקודת התעבורה, "שיכור" הנו מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה. עפ"י תקנות התעבורה, ריכוז האלכוהול המותר בגופו של נהג הנו עד 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אויר נשוף או לחילופין כמות שאינה עולה על 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר של  דם. את בדיקת רמת האלכוהול נוהגים לבצע בדרך כלל ע"י מכשיר הינשוף כאשר על הנהג מוטלת המלאכה לנשוף שתי נשיפות תקינות. לאחר כל נשיפה מוציא המכשיר פלט המראה את ממוצע כמות האלכוהול ביחס לליטר אחד של אויר נשוף.
דרך חלופית אם כי פחות פופולארית הנה בדיקת דם שנעשית במעבדה.  

חשוב לציין כי על המשטרה מוטלת החובה לעמוד במספר קריטריונים על מנת לבצע בדיקת שכרות כדין שאם לא כן הרי כי ממצאי בדיקת השכרות יהיו בלתי מהימנים. כך למשל, נהג שנעצר לבדיקה שגרתית ופיו או סביבתו נודפים ריח של אלכוהול, יעבור בדיקת מאפייני שיכרות המקדימה לבדיקת הנשיפה. השוטר יציין את ההופעה של הנהג, אופן הדיבור, שיתוף הפעולה וכיו'ב. טרם ביצוע בדיקת הנשיפה יוודא השוטר כי הנהג לא שתה, לא הקיא ולא עישן לפחות 15 דקות. כמו כן חובה על המשטרה לבצע כיול למכשיר טרם לבדיקה, לפי הוראת תקנות התעבורה.
יודגש כי לכל ביצוע פעולה, מהמנויות דלעיל , חשיבות מכרעת לעניין מהימנות ממצאי בדיקת השכרות.

לאור האמור לעיל, מומלץ לערוך בדיקה מעמיקה של חומר הראיות בכל תיק ותיק על מנת לבדוק את מהימנות בדיקת השכרות ולוודא כי האישום הנו בדין. לצורך כך יש להיעזר בעו"ד מומחה המכיר את הנושא על בוריו, ואשר לעולם יבחן בדקדקנות את מהימנות הבדיקה ויעמוד על זכויות הנהג.
עו"ד גלעד כצמן מלווה נהגים רבים אשר הוגשו נגדם כתבי אישום בגין נהיגה בשכרות.

להלן מספר דוגמאות לפסיקה עדכנית בעבירות של נהיגה בשכרות בייצוג משרדו של עו"ד גלעד כצמן :

בתיק פלוני נתפס הנאשם הקטין ונהג חדש כאשר בגופו נמצאו 700 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף. המדובר בכמות של פי 3 מהמותר לפי חוק. הנאשם נשלח לחיבור תסקיר שרות מבחן.  בסופו של יום הוטלו על הנאשם 355 ימי פסילה בפועל.

בתיק אחר נתפס הנאשם נוהג כאשר בגופו נמצאו 290 מיקרוגרם של אלכוהול. לאור הכמות הקטנה יחסית וכן לאור עברו התעבורתי שאינו מכביד, הושג הסדר טיעון לפיו על הנאשם יוטלו 350 ימים בניכוי חודש פסילה מנהלית.

בתיק נוסף נתפס הנאשם נוהג כאשר בגופו נמצאו 520 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף. לאחר עיון מעמיק בחומר הראיות התגלו כשלים במהימנות בדיקת הנשיפה ואשר לאורם הושג הסדר טיעון לפיו יוטלו על הנאשם  11 חודשי פסילה בפועל בלבד.

בתיק נוסף, מובאות ראיות בימים אלה לאור טענת עו"ד כצמן כי הנאשמת שם, שתתה משקה אלכוהולי לאחר נהיגתה, מה שמקים ספק ביחס לכמות האלכוהול שהיה מצוי בגופה בעת נהיגתה.

הטיפול המשפטי בתיקי נהיגה בשכרות מלווה, במשרד עו"ד כצמן, ביעוץ ולעתים בחוות דעת של מומחה טוקסוקולוג, הבוחן את אמינות הבדיקה מן הפן המדעי.

על קצה המזלג יוער כי ישנם מספר פרמטרים המשפיעים על כמות האלכוהול המצויה בגופו של אדם, מעבר כמובן לשתיית משקאות אלכוהוליים וזהו פן נוסף שיש לחוקרו בכל תיק ותיק.

לסיכום, מומלץ בכל פה לפנות לייעוץ משפטי פרטני בכל תיק ותיק.
עפ"י מדיניות משרד עו"ד גלעד כצמן, ניתן לתאם פגישה יעוץ ראשונה ללא התחייבות וללא תשלום.

הערה:
אין האמור במאמר זה מהווה יעוץ משפטי ואינו תחליף ליעוץ משפטי פרטני. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיט
ת פעולה לאור האמור לעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף