כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

סכסוכי משפחה – ירושות ועזבונות - חלק א


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - דיני עזבונות - דיני ירושה - עזנון נפטר - צוואה - חלוקת רכוש - סכסוכים במשפחה - יעוץ משפטי בנושא עזבונות - מלחמות ירושה - מתנה - אפוטרופוס


הסכסוך על גורל הרכוש שנותר לחלוקה בין יורשים פורץ כמעט תמיד עם מות המוריש.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
סכסוכי משפחה ירושות ועזבונות - חלק א

ירושות ועזבונות


פריצת הסכסוך

הסכסוך על גורל הרכוש שנותר לחלוקה בין יורשים פורץ כמעט תמיד עם מות המוריש. בדרך כלל מדובר על סכומים נכבדים של כסף העומדים לחלוקה, אם כמזומן המופקד בחשבונות בנקים, אם כדירות מגורים, חנויות ומשרדים או כחפצי ערך בדמות תכשיטים יקרים.

הנושאים העומדים על הפרק

כידוע, ניתן לרשת על פי צוואה, ובמידה ולא נערכה, יורשים את העיזבון על פי הדין, בהתאם להוראות חוק הירושה. העילות לתקיפת צוואה תומצתו במאמרי הקודם המופיע באתר מידע משפטי לאזרח , אך למעשה העניין סבוך עוד יותר וסכסוכים נוצרים גם על יסודות כלכליים, ולהלן מספר מצומצם של דוגמאות:

  1. 1. לא תמיד ברור מה שייך לעיזבון ומה לא שייך (לדוגמא: תגמולי ביטוח חיים אינם חלק מן העיזבון) ולכן אין ודאות לגבי המנה לה זכאי כל יורש.
  1. 2. לעיתים, למרות דיני הירושה, מתבצעים מהלכים שונים שחלקם יפורטו להלן, ע"י מי מן היורשים שמטרתם "עשיית צדק" לגבי חלוקת הרכוש לאחר פטירת המנוח, לאחר שבחייו נתן לאחרים יותר מרכושו.
  1. 3. לעיתים, מתברר שעזבון המנוח הוברח עוד בחייו, בסתר, באמצעות השקעה לתוך עסקים משפחתיים של אחד היורשים או באמצעות העברת מתנה (לדוגמא לצורך רכישת דירה), כך שלא נותר דבר לחלוקה בין היורשים הלגיטימיים.
  1. 4. לעיתים מסתבר, שעיזבון המנוח עצמו מעורבב עם עסקים שונים של המשפחה, כך שאי אפשר לדעת מה שייך למי.
  1. 5. לעיתים המנוח מסמיך את אחד היורשים כנאמן על רכושו באמצעות הסכם או יפוי כח, וזה מנצל את האמון שניתן בו כדי להשתמש בכספו של המנוח לצרכיו שלו.
  1. 6. לעיתים מבצע אחד מבני המשפחה מהלך של מינוי כאפוטרופוס על המנוח, ומנצל את סמכותו להברחת נכסי המנוח.
  1. 7. לעיתים מתברר ליורשים בדיעבד כי מהלך חלוקת העיזבון דילג עליהם, כך שלא קיבלו מאומה.
  1. 8. לעיתים יוצאו צווי עיקול בידי נושים פיקטיביים מטעמו של אחד היורשים על רכוש המנוח ע"מ למנוע חלוקתו לכלל יורשיו.
  1. 9. לעיתים, יתבע בן זוג של אחד היורשים פירות נכסי ירושה (לדוגמא דמי שכירות) מן העיזבון.
דוגמא לניתוח סיטואציה שכיחה

יוסף, קשיש עיוור וכבד פה, אשר אינו יודע קרוא וכתוב, השוהה בבית אבות מזה 4 שנים, לאחר שעבר אירוע קשה של שבץ מוחי, נפטר. בנותיו היחידות, יוכבד ומרים מתפנות להסדיר את ענייני הירושה.

מרים מוצאת בחדרו של יוסף ז"ל צוואה ישנה, לפיה שתי הבנות ירשו בחלקים שווים את רכושו (הכולל 4 דירות, מאות אלפי שקלים במזומן, וביטוחי חיים בשווי רב), אולם לתדהמתה מציגה בפניה יוכבד צוואה חתומה בידיו של יוסף ז"ל ומאושרת בידי נוטריון ושנערכה כחודש טרם פטירתו. בצוואה זו רושם יוסף כי החליט להעביר את 90% משווי רכושו ליוכבד, שכן היא זו שדאגה לו בזיקנתו בעת ששהה בבית האבות בעוד מרים הזניחה את ביקוריה אצלו. 5% נוספים הוריש יוסף לבעלה של יוכבד אשר הסיעו לפארק הלאומי מדי שבת. לגבי חלקו הנותר של רכושו לא ציווה יוסף דבר.

מרים חשה שלא זה היה רצונו האחרון של אביה האהוב ופונה לייעוץ משפטי.

ימים מספר לאחר פנייתה לייעוץ משפטי מגלה מרים שהיא מוטבת בביטוח חיים שערך יוסף ז"ל, והיא מקבלת לידיה סכום עתק.

במקרה שכיח מעין זה עולות שאלות רבות מספור, וכיווני פעולה אפשריים רבים ולהלן חלקם:


  1. 1.האם חתימתו של יוסף בטביעת אצבע על הצוואה החדשה אותנטית ומקורית, והאם הצוואה אושרה כדין בידי הנוטריון, בהתאם להוראות הדין במקרה של אדם מאושפז העורך צוואה? (המתחכמים אף יתהו אם בית אבות הוא מקום אישפוז)
  2. 2. מה נסיבות עריכתה של הצוואה? מי הדפיס אותה? מי ניסח אותה?

  1. 3. האם הצוואה מדוייקת וברורה באופן מבוהק שאינו נתון לפרשנות (בהתייחס להלכה לפיה כל צוואה נתונה לפרשנות, גם לנוכח נסיבות חיצוניות)

  1. 4. האם הצוואה החדשה נערכה תחת השפעה לא הוגנת של יוכבד? (מותר להשפיע, אך אסור לעשות זאת באופן בלתי הוגן) כך, ביקורים תכופים אצל המנוח לא יחשבו בד"כ כהשפעה בלתי הוגנת.
  1. 5. האם הצוואה הוקראה ליוסף העיוור, והאם ידע על מה הוא חותם?
  1. 6.האם יוסף היה כשיר להבין את משמעות הצוואה בעת שהוחתם עליה?
  1. 7. האם יוכבד עזרה לאביה לנסח את הצוואה החדשה או היתה עדה לעריכתה בפני הנוטריון (בהתייחס לכך שהוראות המזכות את מי שנטל חלק בעריכת הצוואה או את בן זוגו בטלות)
  1. 8.מה דינם של 5% שלגביהם לא ציווה יוסף דבר (בהתחשב בעובדה שמדובר בהוראת צוואה סתומה)

  1. 9. מה דינם של סכומי הביטוח ששולמו למרים?


כל הנקודות דלעיל נידונו כבר בבתי משפט בישראל.


מה צפוי בהליך המשפטי?


ניתן לצפות שבסיטואציה מעין זו ינוהלו הליכים לבירור התשתית העובדתית המלאה העומדת ביסודות עריכת הצוואה החדשה, ובמסגרת הליכי התנגדות למתן צו קיום צוואה יתבקש בית המשפט למנות מומחה לבדיקת טביעת האצבע שעל הצוואה, מומחה רפואי לבדיקת כשירותו של המנוח לצוות במועד עריכת הצוואה, לזמן לעדות את הנוטריון שאישר את הצוואה, את צוות בית האבות שהכיר את המנוח, את יוכבד ואת מרים, קרובי משפחה רחוקים שביקרו את יוסף ושמעו ממנו על ענייני הירושה ואת בן זוגו לחדר.

בינתיים, ידון בית המשפט בבקשתה של מרים לעיקול כלל נכסי העיזבון ולמינוי מנהל עיזבון זמני שיאסוף לקופה אחת את הכספים הרבים שהשאיר יוסף וישמור על ערכם באמצעות צעדים מתאימים וישכיר את דירות המגורים עד לקבלת החלטה סופית בעניין העיזבון.

בנוסף, יקיים בית המשפט דיון בבקשתה של יוכבד להורות על עיקול כספי הביטוח שקיבלה מרים, בטענה שכוונתו של יוסף בצוואתו היתה לכלול גם את כספי הביטוח ורצונו היה שמרים לא תקבל דבר.


תנאי להצלחתו של הטיפול

יש לפעול במהירות האפשרית, מייד עם היוודע דבר הסכסוך, דבר הברחת הנכסים או קיומו של הספק בדבר הברחת הנכסים. הסיבה העיקרית לכך היא החשש כי הנכסים יועברו הלאה לצדדים שלישיים אשר אינם יודעים דבר על מקור הרכוש.

התמהמהות והתייעצות עם "מביני דבר" ובני משפחה שונים טרם פניה לעורך דין עלולה לעיתים לעלות בכסף רב מאד, מניסיוני.

כך, לדוגמא, במקרה שתיארנו, עלולה יוכבד להבריח את הכסף המזומן באופן שלא יתגלה לעולם. מכיון שנטל ההוכחה, השכנוע והראיה חל על מרים, היא עלולה להתקל במחסום משפטי בלתי עביר במידה ולא תפעל באופן מיידי.

פעולה מהירה ואגרסיבית הכוללת הוצאת צווים מתאימים לעיקול ולגילוי מידע נדרש יכולה לעצור חלוקה לא הוגנת או הברחת הנכסים ולחייב חלוקת רכוש העיזבון בהתאם לרצונו של המנוח או להוראות הדין.



הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף