כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

חלוקת עיזבון של תושב ארצות הברית לגבי נכסי מקרקעין הנמצאים בישראל


עורכי דין - מידע משפטי: משפט בינלאומי , דיני מקרקעין, דיני משפחה - משפט בינלאומי - דין ארצות הברית - משפט אמריקאי - חוות דעת דין אמריקאי - דין זר ארה"ב - דיני מקרקעין - דיני עזבון - דיני משפחה - ירושה - דין מקום הימצא הנכס

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
חלוקת עיזבון של תושב ארצות הברית לגבי נכסי מקרקעין הנמצאים בישראל
מאת: עו"ד רזיאל גסלר *
*  עו"ד רזיאל גסלר חבר בלשכת עורכי הדין בישראל ובמדינת קליפורניה, בקיא במשפט אמריקאי וכותב חוות דעת  בנושאי דין אמריקאי.

שני אנשים, תושבי  מדינת ניו-יורק בארצות הברית, נפטרו בניו-יורק והותירו אחריהם נכסים רבים בארצות הברית וכן נכסי מקרקעין בישראל . אחד מהם כתב צוואה והאחר לא.

השאלה : מהו הדין החל בכל אחד מן המקרים?
תשובה:
באופן כללי, בארה"ב, אין החוק הפדראלי דן בעזבונות ודיני ירושה. אלה נקבעים לפי דיני המדינה אשר לה הסמכות לדון בענין, דהיינו המדינה בה נמצא מקום מושבו (הדומיסיל) האחרון של המנוח או נמצאים נכסיו.
מאחר והאנשים נפטרו במדינת ניו-יורק בה נמצא מקום מושבם בעת מותם, דיני מדינת ניו-יורק הנם הרלבנטים לשני המקרים.
לעניין מקרקעין אשר נמצאים במדינה זרה (כגון ישראל), סעיף (1)(b) 3-5.1 לחוק הירושה של מדינת ניו-יורק, עפ"י תרגום לשון החוק, קובע:
"תוקפה הפורמאלית והיסודית, השפעתה, משמעותה, ביטולה או שינוי של דיספוזיציה באמצעות בצוואה של נכס מקרקעין, והאופן שבו הנכס עובר בירושה כאשר אין דיספוזיציה באמצעות צוואה, נקבעים לפי החוק של הסמכות המקומית בה נמצא המקרקעין."
דהיינו, סעיף (1)(b) 3-5.1 לחוק הירושה של מדינת ניו-יורק הנ"ל, המתייחס לירושת מקרקעין במדינה זרה (כמו ישראל) כאשר קיימת צוואה או כאשר לא קיימת צוואה  והאופן שבו המקרקעין עובר בירושה, מפנה אותנו לדיני המדינה בה נמצא המקרקעין.
סעיף (1)(b) 3-5.1 לחוק הירושה של מדינת ניו-יורק הנ"ל מביא לידי ביטוי הלכה המשפטית אשר קיימת במדינת ניו-יורק מזה דורות ואשר משקפת את הכלל החל ברוב מדינות ארה"ב בהתייחס למקרקעין הנמצאים מחוץ לתחומי המדינה בה היה מקום מושבו האחרון של המנוח. להלן הכלל, על פי תרגום מ-   16 Am Jur 2d, Conflict of Laws, Section 26, pages 54-55:
"העיקרון האוניברסאלי קובע כי מקרקעין או נכס דלא ניידי הינו כפוף באופן בלעדי לחוקים של המדינה הזרה או אחת מהמדינות בו הוא נמצא, ואין להרשות לריבונות אחרת להתערב בו.  לכן, כל העניינים הקשורים לבעלות ודיספוזיציה של מקרקעין נקבעים על פי חוק מקום שבו נמצא הנכס, אשר לבדו קובע כיצד ניתן להעביר בעלות מאדם אחד לאדם אחר, או כיצד ניתן לזכות או לאבד זכות בנכס.  העיקרון הכללי זה כולל את כל הכללים אשר קובעים את הירושה והעברה של הנכס ואת תוקפן, השפעתן, ופירושן של צוואות והעברות אחרות."
במילים אחרות, דיני מדינת ניו-יורק הנ"ל קובעים כי במקרה של ירושת מקרקעין במדינה זרה (כגון ישראל), כאשר קיימת צוואה וכאשר לא קיימת צוואה, מה שיחול הוא הדין במקום בו נמצא המקרקעין.

התוצאה בעניינינו היא שאין הבדל בין שני המקרים ובשניהם יחול החוק הישראלי (חוק הירושה, התשכ"ה-1965).  
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף