כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

הפיכת מעלית רגילה למעלית שבת


עורכי דין - מידע משפטי: דיני מקרקעין - דיני מקרקעין - בית משותף - בתים משותפים - מעלית שבת - הוספת מעלית - המפקח על רישום מקרקעין - דירה - ציבור דתי - הוצאות בבית משותף - פיקוד שבת - תקנון

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
הפיכת מעלית רגילה למעלית שבת
מאת: עו"ד אביב טסה

מספר בעלי דירות פנו אלינו בשאלה הבאה:

האם בעל דירה בבית משותף יכול לדרוש כי מעלית רגילה תיהפך למעלית שבת?

להלן התשובה:

חד-משמעית התשובה הינה: כן אך בכפוף לתנאים המוסדרים בחוק.


הנושא מעוגן בחוק "התקנת מעליות שבת בבניינים ציבוריים ובבנייני מגורים (הוראות  ותיקוני חקיקה), התשס"א-2001" המורה על הוספת סעיף 59ז' לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (תיקון 21 לחוק המקרקעין).

בעל דירה בבית משותף יכול לדרוש כי בבית המשותף תופעל מעלית שבת בכפוף לתנאים הבאים:

  1. 1.בבית המשותף מותקנים יותר ממעלית אחת ולאחת מהן יש "פיקוד שבת".
במידה ומבחינה טכנית אין במעלית מנגנון המאפשר הפעלה אוטומטית של המעלית בלא חילול שבת, הרי שהנושא ייפול בשלב זה.

  1. 2.בהוצאות הפעלת מעלית השבת ישאו רק בעלי הדירות המבקשים להפעילה, כאשר כל אחד מהם ישלם ביחס שבין שטח רצפת כל דירה לבין שטח הרצפה של כל הדירות שבעליהן נושאים באותם תשלומים. כלומר אם דייר בודד דרש מעלית שבת הרי שהוא לבדו ישא בהוצאות החזקתה והפעלתה.
  1. 3.זמני פעילותה של מעלית השבת יקבעו בחוק או על ידי כל בעלי הדירות.
וזו לשון סעיף 3 לחוק התקנת מעליות שבת המורה על הוספת סעיף 59ז(א) לחוק המקרקעין:

"59ז.    (א)    בבית משותף שבו דירות המשמשות למגורים, כולן או חלקן, ושבו מותקנת יותר ממעלית אחת ובאחת המעליות הותקן מנגנון פיקוד שבת, רשאי כל בעל דירה לדרוש כי המעלית שבה הותקן המנגנון תופעל כמעלית שבת; דרש בעל דירה כאמור, תופעל המעלית כמעלית שבת."

מקריאת נוסח זה נוצר הרושם כי הוא מתייחס למצב דברים בו לא פעלה מעלית השבת ומבקשים להפעילה.

נקודה נוספת שעולה מקריאת נוסח זה היא שמספיק שבעל דירה אחת בבית משותף ידרוש מעלית שבת ואם מתקיימים 3 התנאים שתוארו לעיל, הרי שבכך יש כדי לחייב את כולם על אפם וחמתם.

אולם, ממעט פסקי הדין שיש בנושא תיקון זה ניתן ללמוד כי בית המשפט מוסיף 2 תנאים נוספים, והם:

  1. 1.ביהמ"ש בוחן מתי נבנה הבית המשותף. מדוע?
בחוק התקנת מעלית שבת מתאריך 07.08.2001 אשר קבע את סעיף 59ז לחוק המקרקעין נקבע מפורשות כי הוראותיו לא יחולו אלא לגבי בתים שנבנו מאוחר יותר.

במצב הדברים שקדם לתיקון 21 לחוק המקרקעין לא היתה חובה חוקית להתקין מעלית שבת. משכך, היו בתים שנבנו באופן שפעלה בהם מעלית שבת והיו בתים שלא. רוכשי דירות בבתים אלו ידעו או יכלו לברר האם באותו בית פועלת מעלית שבת ובהתאם לכלכל את צעדיהם.

בדברי ההסבר להצעת החוק שפורסמו בה"ח 2957 מתאריך 18.12.2000, נכתב כי הרציונאל הינו מניעת מצב שבו מופלה ציבור דתי-מסורתי, המנוע לרכוש דירה בבית כרצונו, מחמת אי התקנת מעלית שבת.

  1. 2.בית המשפט בוחן האם היתה אסיפת כללית של בעלי הדירות בבית המשותף במסגרתה ניתנה החלטה כדין ברוב להתקין מעלית שבת. במסגרת זו ביהמ"ש עשוי לבחון האם ניתנה הודעה כדין בטרם האסיפה, שכן הוראות סעיפים 7, 8, 9 לתקנון המצוי שבתוספת לחוק המקרקעין קובעות כי יש ליתן הודעה של 4 ימים לפחות מראש לפני כינוס האסיפה וכי על ההודעה לפרט את סדר יומה וי האסיפה תהיה חוקית בכל מספר של משתתפים.
מסקנה:

בין אם קורא מאמר זה הינו דתי או חילוני, שהרי שבעת רכישת דירה בבית משותף שנבנה לפני תאריך 18.12.2000 , הרי שתיקון 21 לא חל לגביו. לעומת זאת, במידה ואתם מעוניינים לרכוש דירה  בבית משותף שנבנה לאחר תאריך 18.12.2000 הרי שמותקנות בו 2 מעליות ומעלה חובה על אחת מהן להיות עם מנגנון פיקוד שבת ניתן יהא לקדם הפעלת מעלית שבת לאחר שההחלטה תעבור ברוב רגיל באסיפה כדין.


נושא זה הינו נושא מורכב ואינו פשוט ודורש הבנה והתמצאות בחוק ובהוראות השונות הרלבנטיות לנושא, ואין להתייחס אליו בקלות דעת ולבצע פעולות כאלה או אחרת ללא ייעוץ וליווי מתאים ע"י עו"ד העוסק בתחום. יעוץ וליווי מתאים יכול לחסוך לכם כסף רב שלא הייתם אמורים לשלם, שלא לומר עוגמת נפש רבה אותה ניתן היה למנוע מראש באמצעות תכנון זהיר וקפדני.

הכותב  הינו עו"ד המתמחה בתחום המקרקעין.

האמור ברשימה לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף