כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

כיצד ניתן להתמודד עם פסקי דין פגומים של בתי הדין הרבניים


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה , משפט מנהלי - דיני משפחה - משפט מנהלי - בג"ץ - פסק דין פגום - בית דין רבני - ביטול פסק דין - ערעור - גירושין - חינוך ילדים - בגידות - חלוקת רכוש

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שישה עיגולים
כיצד ניתן להתמודד עם פסקי דין פגומים של בתי הדין הרבניים
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

מקובל לחשוב, כי על פסק דין ככלל ניתן לערער, ואם כשל הערעור, ומוצו ההליכים האפשריים לקבלת רשות ערעור נוסף, הרי שלא ניתן לעשות דבר. המצב בפועל שונה. חוק יסוד:השפיטה מאפשר לבית המשפט העליון להורות על ביטול החלטה או פסק דין.

בית המשפט העליון נדרש בעבר מספר פעמים להורות על ביטול פסק דין של בתי דין הרבניים בקבעו שמדובר בערכאות הכפופות לדבר החוק ולכללי השיפוט האחיד.

כך, לדוגמא, בית הדין הרבני חייב לדון בענייני רכוש לפי הדין אזרחי ולא לפי הדין העברי. הדין האזרחי דוגל בערכים של שיוויון ואיזון רכושי, כך שלכל אחד מבני הזוג תהא נקודת פתיחה שווה, פחות או יותר, להמשך חייו, אולם עדיין, לעיתים, מפרש בית הדין את החוק האזרחי באופן הנוגד את הלכות בית המשפט העליון.

כך לדוגמא, בעבר פסק בית הדין הרבני, כי בן זוג שבגד "ייענש" בעת חלוקת הרכוש המשותף, על עצם בגידתו, בכך שיקבל חלק קטן יותר מן הרכוש. פסק דין זה בוטל.

לעיתים בני הזוג מקנים לבית הדין הרבני את הסמכות לדון בענייני ילדיהם. כידוע, העיקרון לפיו יקבע עניינם של הילדים הוא לפי טובתם.

בעבר אירעו מקרים, בהם בית הדין הרבני פסק שעל הילד להתחנך במסגרת דתית מכיוון שזוהי טובתו. מקרה מעין זה הגיע לבית המשפט העליון, שם נפסק כי על בית הדין למנות מומחים שיחוו דעתם בהקשר לטובת הילד, בטרם מתן החלטה שיפוטית.

במקרה הספציפי, שמע בית הדין 3 מומחים נפרדים שקבעו כי על הילד ללמוד במסגרת חינוכית-חילונית, ולמרות זאת פסק בית הדין שוב כי הילד ימשיך ללמוד במסגרת דתית. המקרה הובא בשנית בפני בית המשפט העליון, שם בוטל פסק הדין.

ניתן לתקוף פסקי דין של בית הדין הרבני או בית הדין הרבני הגדול ב-3 עילות עיקריות, הנקראות עילות ההתערבות:

חריגה מסמכות – כאשר בית הדין פוסק בעניין שאינו בסמכותו או בניגוד להוראות החוק.

פגיעה בכללי הצדק הטבעי  - בעניין זה מתייחסים בעיקר (אך לא רק) לפגיעה בזכות להשמיע טיעונים ולהביא ראיות בפני בית הדין. חוות דעת מומחים בעניין של טובת הילד עשויה להחשב ראיה שכזו.

לצורך עשיית צדק – כאשר התוצאה אליה הגיעה בית הדין הינה בלתי סבירה באופן קיצוני, אינה מאזנת כראוי בין כלל הערכים או מתייחסת לכלל האינטרסים שנוגעים לעניין. מדובר בעיקר בתוצאה שמביאה את בית המשפט לפעול מתוך צורך "לתיקונו של עולם". כך, אם בית הדין הרבני מחליט כנגד בעל דין באופן הנוגד את כבוד האדם, מגביל את חירותו שלא לצורך או גורם להפליה בלתי מוצדקת.

לפיכך, גם אם כלו כל הקיצין, ומוצו אפשרויות הערעור, עדיין ניתן במקרים מסויימים לעתור לביטולו של פסק דין כזה בפני בית המשפט הגבוה לצדק.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף