כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מדוע על כל אחד לנסח ולחתום על צוואה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - צוואה - ירושה - צוואה הדדית - בני זוג - מנהל עזבון

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
מדוע על כל אחד לנסח ולחתום על צוואה
מאת: עו"ד גבי מיכאלי

כידוע העתיד אינו מובטח ואינו ידוע, אך יש דרכים לצמצם את אי הוודאות בנושא חלוקת הרכוש לאחר פטירתנו.
על מנת להבטיח כי הרכוש שצברת במהלך חייך יעברו ליקירך בדרך ובצורה שאת/ה בוחר/ת יש לערוך צוואה.

אנשים רבים טועים להניח כי מאחר ולפי חוק הירושה רכוש המנוח מתחלק בין בן הזוג שנותר בחיים וילדי המנוח, מיותר לערוך צוואה, במקרה שבדיוק כך רוצה המוריש הפוטנציאלי לחלק את רכושו לאחר פטירתו.

זוהי טעות נפוצה ותוצאותיה היא כי בהרבה מאוד מהמקרים רכוש המנוח מגיע לצדדי ג' להם המנוח לא היה מעוניין להוריש דבר ולעיתים אף מתנגד לכך בכל תוקף.

כך לשם הדוגמא מאחר וחוק הירושה מגדיר כי בן הזוג של המוריש יורש מחצית מהרכוש וילדי המוריש מתחלקים במחצית השנייה , במצב בו בן הזוג הנותר בחיים יתחתן בשנית, בן הזוג החדש יהא זכאי לרשת את בן הזוג שנותר בחיים ולפיכך בין השאר יירש גם את רכושו של המוריש (כלומר של בן הזוג הראשון שנפטר).
לכן, חשוב לערוך צוואה להבטיח כי הרכוש שצברתם במהלך חייכם יעברו בדיוק לאותם יורשים בהם בחרתם.

אז איך עושים את זה?
לרוב בני זוג נוהגים לערוך צוואה הדדית שמשמעותה היא, שכל הרכוש שנצבר במהלך החיים עובר לבן הזוג שנותר בחיים ורק במידה והוא אינו בחיים הרכוש עובר לידי הילדים (או כל גורם אחר עליו מסכימים בני הזוג).

לאחרונה תוקן חוק הירושה והתיקון קובע כי במקרה של ביטול צוואה הדדית כאמור כלומר במידה ובן הזוג שנותר בחיים מעוניין לשנות את צוואתו לאחר פטירת בן הזוג לטובתו נערכה הצוואה ההדדית והוא מעוניין לדוגמא להוסיף לצוואה את בן/בת הזוג החדש/ה, הוא יכול לעשות כן רק אם הוא יחזיר לעיזבון את הכספים שהוא קיבל בהתאם לצוואת בן הזוג המנוח.

למעשה, ייתכן מצב בו בן הזוג שנותר בחיים עשה במשך שנים שימוש בכספים אותם ירש בהתאם לצוואה ההדדית ובבואו לשנות את צוואתו עליו להחזיר לעיזבון את הכספים בהם עשה כבר שימוש ולעיתים אינם כבר בידיו וזאת נוכח עיקרון ההסתמכות לפיו, המנוח הסתמך על הצוואה ההדדית קרי הסתמך כי רכושו יעבור בצורה בה בני הזוג הסכימו בצוואותיהם ההדדיות.

אז מה הפיתרון?
ישנם מספר פתרונות על מנת למנוע מצב סבוך זה.
לשם הדוגמא ניתן לקבוע בצוואה ההדדית מנגנון לפיו, במידה ובן הזוג שנותר בחיים מעוניין לשנות את צוואתו לאחר פטירת המוריש (ובכך למעשה לבטל את הצוואה ההדדית) הוא יכול לעשות כן בכפוף לכך כי כל הרכוש שנצבר עד למועד הפטירה של המוריש יתחלק כאמור בצוואה ההדדית (לשם הדוגמא יעבור לילדים) וכי הרכוש שנצבר על ידי בן הזוג שנותר בחיים, לאחר מועד פטירת בן הזוג יוכל בן הזוג שנותר בחיים לחלקו ככל העולה על רוחו.

חשוב לערוך צוואה אצל עורך דין המתמצא בדיני ירושה, על מנת להבטיח כי הצוואה נערכה כדין וכי הרכוש יחולק בהתאם לרצון המוריש וכדי למנוע סכסוכים מיותרים על ידי יקירינו.

כאמור איננו יודעים לצפות את העתיד,  אבל אנחנו יכולים לשלוט כיצד ולמי יועבר רכושנו במידה ונתכנן את פעולתנו ונעזר במקצוענים לכך.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף